Три дни срещи и договорки, но кои ще са ключовите шефове в ЕС, още не се знае

Скандал пък беляза първата сесия на новия Европейски парламент

02.07.2019 | 19:20 Редактор: Ивайло Николов
Три дни срещи и договорки, но кои ще са ключовите шефове в ЕС, още не се знае

Трети ден денонощни преговори между европейските лидери за новите шефове по ключовите постове в Европейския съюз, но отново без резултат. Бяха споменати и имената на двама българи - Кристалина Георгиева и Сергей Станишев. 

Големият въпрос е кой да оглави Европейската комисия. А в центрофугата вече се въртят всевъзможни имена. 

Най-актуалното предложение е Урсула фон дер Лейен - министърът на отбраната на Германия и близък съюзник на Ангела Меркел.

Изглежда, Франция и Германия са близо до сделка и одобряват този избор. Двете водещи държави в Европейския съюз така и не се разбраха за кандидатурата на Манфред Вебер. 

Завъртя се и името на Сергей Станишев, като кандидат за председател на Европейския парламент. Считаният за фаворит холандец Франс Тимерманс не събра достатъчно подкрепа.

Част от балтийските страни, обаче, не одобряват това, че той е роден бившата съветска република Украйна. А словакът и настоящ вицепрезидент на Еврокомисията, Марош Шевфчович, може да поеме външната политика на Съюза, вместо спрягания за позицията белгийски премиер Шарл Мишел, който може да оглави Европейския съвет. 

А в Страсбург скандал беляза първата сесия на новия Европейски парламент. Тя беше тържествено открита с химна на Европа, изпълнен от джаз-квартет. По време на изпълнението евродепутати, поддръжници на независимостта на Каталуния и на "Brexit", отказаха да станат прави и демонстративно обърнаха гръб. 

Заседанието на Европейския съвет трябва да приключи до 22 часа.. Ако лидерите на страните членки не постигнат съгласие, идната седмица те ще се съберат отново. Ако и тогава няма резултат - разпределението на постовете може да се отложи за септември.

Гледайте видеото.

Харесайте и страницата ни във Facebook ТУК