Най-после се разбраха: Урсула фон дер Лайен става председател на Еврокомисията

Шарл Мишел ще оглави Европейския съвет

02.07.2019 | 21:32 Редактор: Ивайло Николов
Най-после се разбраха: Урсула фон дер Лайен става председател на Еврокомисията

След тридневни тежки преговори, евролидерите постигнаха съгласие за това кой да застане начело на европейските институции. За първи път в историята на Европейската комисия, беше предложено тя да бъде оглавена от жена - това е германският министър на отбраната Урсула фон дер Лайен.

Белгийският премиер Шарл Мишел ще заеме мястото на Доналд Туск - като председател на Европейския съвет. Предвижда се върховен представител на Европейския съюз по външната политика и сигурността - да бъде испанският външен министър Жозеп Борел.

Кристин Лагард, изпълнителен директор на Международния валутен фонд, ще стане управител на Европейската централна банка. Председателят на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев пък е предложен да ръководи за половин мандат Европейския парламент.

Предложенията дойдоха след най-продължителното в историята заседание на националните лидери, което приключи около час преди крайния срок за договаряне, а номинациите трябва да бъдат одобрени от европейските депутати, които в случай, че не са съгласни, могат да поискат ново име за председател на Европейската комисия.

Утре европейските депутати официално ще изберат своя председател.

Снимка: Reuters

Харесайте и страницата ни във Facebook ТУК