Кристалина Георгиева може да заеме поста председател на Европейския съвет

Според Бойко Борисов тя няма шанс, тъй като либералите са неотстъпчиви

01.07.2019 | 16:34 Редактор: Зорница Костадинова
Кристалина Георгиева може да заеме поста председател на Европейския съвет

Евролидерите отново не постигнаха компромис за разпределението на ключовите постове в Европейския съюз. Държавните и правителствените глави на страните членки се събират отново утре сутрин, след като снощи и днес не успяха да стигнат до решение. 

Извънредната среща на върха постави рекорд по продължителност, надминавайки дори разговорите по време на гръцката криза през 2010 година. 

Най-спорният въпрос на масата остава кой да стане председател на новата Европейска комисия. Засега фаворит е водещият кандидат на социалдемократите Франс Тимерманс. 

За председател на Европейския съвет пък се спряга името на Кристалина Георгиева. Какви са шансовете ѝ да заеме един от водещите постове, коментира премиерът Бойко Борисов.

"Пуснаха се и Мария Габриел и Кристалина Георгиева, защото искаха да има и българин сред имената. Това, което предлагаха, е върховният представител. Тази тема на мен не ми е интересна, защото така си губя комисар", посочи Борисов. И добави, че Георгиева няма шанс за заемане на поста, тъй като там либералите са неотстъпчиви.

Вижте повече във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК