България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

OneCoin: Как е работила пирамидата на кралицата на криптовалутите?

Ружа Игнатова разчитала на познатата схема - неинформирани хора от Азия и Африка

12.03.2019 | 08:45 Редактор: Василена Василева
OneCoin: Как е работила пирамидата на кралицата на криптовалутите?

Прокуратурата в САЩ все още издирва българката Ружа Игнатова, обвинена за откраднати милиарди долари чрез фалшивата криптовалута OneCoin.

Според официалната информация на американското правосъдно министерство, Игнатова и брат ѝ Константин са натрупали над 3 млрд. долара чрез измами. Малка част от тази сума е инвестирана в имоти в България. Официално Ружа Игнатова се издирва от 2017 година. Неофициално 40-метровата ѝ яхта "Давина", за 15 млн. евро, кръстосвала Черно море цяло лято.

"Това е класическа измамна схема от типа пирамида. В България имаше не един и два подобни случая преди години. "OneCoin" просто притежава легитимно лице и достатъчно добър маркетинг. Използва се модерната дума "криптовалута". Инвестициите в нея, както и очакваният ръст, липсата на инфлация и възможността всяка една трансакция да бъде контролирана, подлъгва хората, че е нещо изключително сигурно и няма как да не бъде доходоносно в бъдеще" коментира в студиото на "България сутрин" експертът по киберсигурност Спас Иванов.

Според финансови консултанти, хората, инвестирали във фалшивата криптовалута, трябвало да се усъмнят още в самото начало заради високата първоначална вноска и обещанието да си върнеш инвестицията посредством вноската на други хора, а не от продажбата на продукти. Това е сигурен белег, че става дума за пирамида.

Адресът на OneCoin в България е на емблематичния площад "Славейков" 6А. Сградата е закупена от Ружа Игнатова през 2014 година за 3.7 млн лв. Инвестициите ѝ в скъпо недвижимо имущество продължават само на метри от сградата на парламента с имот за 5 млн. евро.

"През 2016 и 2017 година беше най-големият бум на криптовалутите. По това време имаше десетки, дори стотици подобни компании. Липсата на всякакви регулации привличаше много хора. Това обаче безспорно е нож с две остриета, тъй като няма никакъв контрол", отбеляза финансистът Преслав Райков.

Пред Bulgaria ON AIR той обясни, че Ружа Игнатова е предлагала OneCoin на населението от Азия, Индия и Африка, където хората са неинформирани и много лесно могат да бъдат подлъгани. 

"В САЩ или в Европа, където гражданите са осведомени, тази пирамида се разпознава много лесно и не би пожънала успех", подчерта още Райков.

Вижте повече във видеото!

Харесайте ни във Facebook ТУК.