Обвиниха двама българи за измами с криптовалута в САЩ

OneCoin е по-скоро пирамидална схема, отколкото функционална валута, твърдят американските власти

09.03.2019 | 12:08 Редактор: Василена Василева
Обвиниха двама българи за измами с криптовалута в САЩ

Властите в САЩ са обвинили двама българи за измами с криптовалута, наречена OneCoin. Твърди се, че тя е по-скоро пирамидална схема, отколкото функционална валута.

Константин Игнатов е арестуван по обвинение в конспирация и измама, а по-голямата му сестра Ружа Игнатова е обвинена за пране на пари и измама с ценни книжа. Игнатова към момента е на свобода, пише американският технологичен информационен портал "The Verge", цитиран от "Фокус".

Според обвинителния акт OneCoin, базирано в България дружество, е основано през 2014 г. и продължава да работи и днес.

Компанията дава на потребителите комисионна, ако могат да убедят други да купуват криптовалута на OneCoin, като използват познатата форма на многостепенна маркетингова пирамида. Обвинението твърди, че мрежата има над 3 милиона членове по целия свят, въпреки че няма функционална блокчейн верига. 


Прокурорът на Манхатън Джефри Бърман заявява в съобщение на правителството, че ръководителите на OneCoin са създали многомилиардна компания, по думите му, "базирана изцяло на лъжи и измама". 

В кратък период между 2014 и 2016 г. OneCoin реализира приходи от 3,353 милиарда евро (около 3,7 милиарда долара).

Прокурорите твърдят, че обвинените са лъгали инвеститорите да повишат стойността на OneCoin от половин евро (0,56 долара) до почти 30 евро (33,65 долара) от януари тази година. 

В действителност създателите на проекта изпращат имейли един на друг като казват, че са планирали да вземат парите, да бягат и да обвинят някой друг за това.

"Тези обвиняеми изпълниха схема на пирамида от старата школа на съвременна платформа", се казва в изявление на окръжния прокурор на щата Ню Йорк Сайръс Ванс.

Американските власти откриха в своето разследване, че OneCoin твърди, че разполага с цифрова книга за записване на криптовалутни сделки, но не е открита публична книга, която да може да се провери. 
През 2015 г. Игнатова започна да дава на членовете на проекта си фалшиви OneCoin символи, които да ги продават, като ги нарича "фалшиви монети".

Когато членовете на OneCoin са попитали Игнатов, кога биха могли да осребрят символите си, той казал "ако сте тук, за да изтеглите пари, напуснете тази стая сега, защото не разбирате за какво се отнася проекта".

Известно е, че OneCoin действала в различни страни, включително във Великобритания, Германия, Финландия, Индия, Китай и България, както е отбелязано от CoinDesk. И в други държави властите са предупредили за поведението на обвиняемите и дори са се опитали да спрат операциите на компанията.

Марк Скот, който подпомагал проекта OneCoin, бе обвинен миналото лято и може да бъде осъден на до 20 години затвор. Игнатов е изправен пред същата възможна присъда, докато неговата сестра е застрашена от пет отделни обвинения, които биха могли да ѝ донесат до 85 години затвор, ако бъде призната за виновна по всички тях.

Снимка: Pixabay

Харесайте ни във Facebook ТУК.