България сутрин

Всеки делник от 6:30 часа
още

Румен Дунев: Снегът спомага за спирането на автомобила при заледен участък

Автомобилният състезател даде съвети пред Bulgaria ON AIR какви мерки да предприемем при идващите екстремните зимни условия

05.01.2017 | 08:49 Редактор: Жанета Нейкова
Румен Дунев: Снегът спомага за спирането на автомобила при заледен участък

Снегът може да се окаже помощно средство при лошите зимни условия. "Когато автомобилът тръгне да се спуска по продължителен наклон, който е със заледен участък, много е трудно неговото спиране, ако той не е екипиран с вериги. Затова шофьорите трябва да насочат автомобила към някоя преспа, защото снегът обира най-бързо кинетичната енергия и щетите по автомобила и пътниците са възможно най-малки", посъветва автомобилният състезател Румен Дунев в предаването "България сутрин" пред репортера Милена Енчева.

Дунев коментира идващата екстремна зимната обстановка, както твърдят синоптиците и даде съвети на зрителите на Bulgaria ON AIR как да оборудват автомобила си най-добре. Според него най-важното е сцеплението на автомобила и екипирането му със зимни гуми. 

"Желателно е гумите, които слагаме да са нови, с достатъчно дебел грайфер, каучукът да е мек. Не всеки път, когато монтираме гуми втора употреба е добро решение. В повечето случаи то е просто успокоение за шофьорите", смята автомобилният състезател.

Автомобилният състезател подчерта важността да се монтират текстилни вериги. Той ги препоръча, защото те са по-леки и по-лесни за монтаж. 

"Все още има шофьори, които не могат да си позволят зимни гуми, а органите нямат правото да ги санкционират, ако са с летни. Тежките задръствания по празници идват от такива шофьори, които са неподготвени", допълни Дунев, като отчете липсата на точка в закона, която да задължава шофьорите да се движат със зимни гуми по време на снежния сезон.