България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Започнаха снеговалежите - ще спрат на 7 януари

Няма да има рекордно ниски температури, отчете дежурният синоптик на БАН Мартин Славчев за Bulgaria ON AIR

05.01.2017 | 07:46 Редактор: Ирина Георгиева
Започнаха снеговалежите - ще спрат на 7 януари

Започнаха обилните снеговалежи в някои части на страната. Това информира дежурният синоптик на БАН Мартин Славчев зрителите на предаването "България сутрин".

"В Северозападните райони вече вали дъжд, а в Кнежа - сняг. Постепенно през деня валежите ще обхванат цялата страна и ще преминават в сняг. Нощта срещу 6 януари в цялата страна ще вали сняг", поясни той.

Средиземноморски циклон, който преминава южно от страната ни,  е виновникът за валежите, коментира синоптикът. По думите му най-обилните валежи ще бъдат на 6 януари в Предбалкана, където ще има вятър, условия за образуване на виелици и навявания. Положението в Северозападна България ще бъде подобно.

На 7 януари снеговалежите ще спрат и обстановката ще се нормализира, прогнозира Славчев.

Не може да се говори за рекордно ниски температури, но със сигурност ще бъде студено, подчерта той. По думите му най-ниските температури няма да са свързани с циклона и с валежите. По-студено ще стане, когато вятърът стихне, валежите спрат и облачността ще се разкъса.

"На места живакът може да удари до -20 градуса и хората трябва да са подготвени, да се предпазят от измръзване. Максималните температури също ще са отрицателни. Имало е и по-ниски температури. Абсолютният минимум е -38,3 в Троян, за столицата е 22,9 градуса", отчете той.