Брюксел 1

Събота от 17:00 часа
още

Еленко Божков: Ако Асен Василев не намери 1 млрд. лв., цената на тока скача с 20%

Трябва да се отложи либерализацията на пазара на тока за бита, коментира бившият зам.-министър на енергетиката

24.03.2024 | 17:24 Редактор: Йоана Великова

"Според мен това противопоставяне е или закъсняло или не на място, защото всичко това следва от едно решение на Народното събрание от 12 януари 2023 г., което беше решено категорично, че трябва да има междуправителствено споразумение. Това междуправителствено споразумение да бъде прието от Министерския съвет, нотифицирано пред Европейската комисия и ратифицирано от българския парламент. Именно това се случи сега. Тогава решението беше атакувано пред Конституционния съд, който със свое решение отказа да го промени и да го направи невалидно. Народното събрание върви по реда на предпоставеното от 12 януари 2023 г. решение", коментира споразумението със САЩ за новите блокове на АЕЦ "Козлодуй" бившият зам.-министър на енергетиката Еленко Божков в предаването "Брюксел 1".

По негови думи, все още няма предварителни изчисления колко ще струва това на България.

"Имаме член "Финанси", в който се обяснява, че американската държава се ангажира както с финансирането като държава, така и с гаранциите по това финансиране, експортното гарантиране на това финансиране", уточни гостът пред Bulgaria ON AIR.

Според Божков има два възможни подхода за отлагане на либерализацията на тока у нас с една година, както иска БСП.

"Всичко следва от това, че с промяната в закона, който беше направен през ноември месец и който беше върнат от президента за преразглеждане. Тогава още президентът предположи, че е възможно такова развитие, при което няма да стигнат парите, за да се компенсират цените на електрическата енергия, така че да остане тя сравнима със сегашните нива", допълни той.

Прогнозата му е да се увеличи цената с около 20% за всички потребители, не само за битовите, ако не се върне този 1 млрд., който се очаква от Асен Василев.

Гледайте целия разговор във видеото.