Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Еленко Божков: От юли сметката за ток за двустайна панелка скача със 7-8 лв.

Няма алтернатива на увеличението на цената за гражданите, коментира енергийният експерт

12.03.2024 | 20:02 Редактор: Елеонора Танева

Все по-често се чуват сигнали, че цената на тока от юли месец ще скочи драстично.

"От КЕВР уверяват, че няма да зависи от тях, ако има увеличение на цената. С дефицита във Фонда за сигурност, който изчислявам на около 600 млн., а според председателя на енергийната комисия е 1 млрд., умерената прогноза е за 15-20% увеличение, моята в добрия случай е за 24%. В тях влизат и тези 7% от наредбата, която предвижда разходите на търговците за балансиране", коментира бившият служебен зам.-министър на енергетиката Еленко Божков в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му дефицитът е реален и идва от цената на квотите, които са установени на ниско ниво. Божков заяви, че никой не е взел предвид предупрежденията за предстоящо поскъпване при гласуването на законопроекта в края на миналата година. А целта е била да не се изпуснат пари на момента. 

"Този дефицит ще се компенсира по един единствен начин - такса задължение към обществото, която ще е 1,8-2 ст. на киловатчас, което ще компенсира тези 600 млн. При една сметка в двустаен панелен апартамент с 400 киловатчаса месечно, това са 7-8 лв.", изчисли енергийният експерт.

Пред Bulgaria ON AIR той заяви, че разликата няма откъде другаде да се покрие. Като единствена алтернатива гостът посочи да се намали себестойността на електрическата енергия от атомната електроцентрала или НЕК. 

"Но те са вече фатално ниски цените, които са под 180 лв., трябват ни поне с 20 лв. намаление. Остава това, за което говорих - нещата не седят никак добре, трябва да се молим да пораснат цените на пазара до 200 лв. Така ще могат да се компенсират гражданите", коментира още Еленко Божков.

Гледайте целия разговор във видеото.

Трябва ли да има засилено полицейско присъствие в София заради напрежението около мигрантите?

Задължително трябва да има.
61%
Да оставят хората сами да се справят с проблема.
5%
Проблемът не се решава с присъствието на повече полиция.
35%
Общо 1072 гласа