Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Бързането с либерализацията на пазара на ток ще доведе до скъпоструващи грешки

Основните рискове са свързани с мащаба на тази реформа, заяви Калоян Стайков

08.03.2024 | 14:19 Редактор: Деси Николова

Няколко важни проблема стоят пред потребителите на ток. Сред тях са финансовата стабилност на доставчиците до домовете на хората и най-вече предстоящата пълна либерализация на пазара от 2026 година. 

"Основните рискове са свързани с мащаба на тази реформа, защото досега стъпките за либерализиране на пазара винаги бяха доста плавни, постепенни и съответно обхващаха сравнително малка част от този пазар. В момента при либерализирането на домакинствата става въпрос за около 40% от потреблението на електрическа енергия, което е огромно като мащаб, а като брой потребители говорим за около 4,5 милиона абонати. Този мащаб предполага доста повече яснота, повече време, което е необходимо, за да се измисли как точно работи този модел, който институциите си представят", заяви главният икономист от Института за енергиен мениджмънт Калоян Стайков в ефира на предаването "Директно".

По негови думи през последните 3 месеца развитие по тази тема няма, а държавата е на мнение, че този процес трябва да се случи бързо и тепърва предстои да започне.

"Винаги ме притеснява бързането. Когато говорим за такъв мащаб, бързо означава пълно с грешки и когато засяга много потребители и съответно голяма част от потреблението, тези грешки вече струват много скъпо", подчерта икономистът пред Bulgaria ON AIR.

Той отбеляза, че все още не сме готови за либерализацията на пазара на ток, а до крайната дата остават по-малко от 4 месеца. По негови думи сме закъснели изключително много.

Гледайте целия разговор във видеото.