Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Потребителите не са информирани достатъчно за либерализацията на пазара на ток

Според Виктор Минчев е необходима ясна информационна кампания

28.02.2024 | 16:24 Редактор: Деси Николова

От лятото вече няма да има нощна тарифа на тока и домакинствата ще плащат една цена. Възможно е това да се случи с либерализацията на пазара, а един от мотивите е за това е, че вече няма излишък на енергия през нощта и дори търсенето се е увеличило.

"Това, което се случва сега е, че отпада най-после този пазарен механизъм, който работеше сега и беше команден и наследство от СОЦ-а, където НЕК беше използван като механизъм за контрол на цените на битовите потребители. Ресорната комисия контролираше през НЕК, то беше едно неявно субсидиране, което правихме дълго време за ТЕЦ-овете на България, което беше в наш ущърб", заяви членът на УС на "Свободен енергиен пазар" Виктор Минчев в студиото на "Директно".

С промените в пазара на електроенергията се предвижда и увеличение на сметките на регулирания пазар, което Минчев смята, че няма да бъде чувствително.

"Официалното становище е 5%. Ако плащате 100 лв. ток на месец, ще плащате 105 лв., но не е това интересното. Нашият пазар се променя и ако на някого му липсва нощната тарифа, той винаги може да си потърси търговец на ток, който да му предлага нощната тарифа. Няма такива, които да не предлагат", посочи гостът пред Bulgaria ON AIR.

С предстоящата либерализация на пазара на ток, множество неща остават неясни за потребителите. Според Минчев е необходима ясна информационна кампания.

"Тя е отговорност на фирмите, които предоставят тези услуги, да проведат маркетинговите компании. КЕВР също трябваше да провежда такива кампании", отбеляза гостът.

Гледайте целия разговор във видеото.