Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Самандов: Българите трябва да оптимизират потреблението си на ток

Ние не знаем какъв ще бъде секторът след няколко години, заяви бившият зам.-министър на енергетиката

27.02.2024 | 21:14 Редактор: Деси Николова

Проблем е, че управляващите не направиха разяснителна кампания за либерализацията на пазара на електроенергия. Българите трябва да се информират повече и трябва да оптимизират начина си на потребление на ток, а не да го минимизират. Икономията е майка на мизерията. Това заяви бившият зам.-министър на енергетиката Георги Самандов в ефира на предаването "Денят ON AIR.

"Хората не бива да бъдат плашени. Не трябва управляващите да излизат и да казват "КЕВР определя цената на тока". Цената на тока не се определя от Министерския съвет, определя се от търсенето и предлагането", категоричен бе Самандов пред Bulgaria ON AIR.

Според него в България от години не провежда адекватна политика по осъвременяване и внедряване на нови технологии в Маришкия басейн. По негови думи България се проваля с енергийната си стратегия.

"Ние сме се провалили още преди 5 години. Аз съм един от радетелите на това преди всичко да имаме енергийна стратегия - да знаем къде ще бъде българската енергетика и индустрия след 5-10-15 години, а ние не знаем. Ние анонсираме огромни офшорни вятърни паркове, които на следващия ден една част от коалицията се оттеглят от този проект, след това анонсираме огромен ядрен проект, след това анонсираме редица фотоволтаични проекти, а не си задаваме откровено въпроса - къде искаме да бъдем, каква ще бъде тази индустрия", заяви Самандов.

Според него трябва да бъде проведен диалог с българските данъкоплатци за това каква ще бъде енергията от вятъра, на каква цена, каква ще бъде енергията от фотоволтаиците и на каква цена, каква ще бъде енергията от американските ядрени блокове.

"Какво ви говори на вас 15 млрд. долара за два блока на "WestingHouse"? В Щатите е сметнато с аналогичната технология, която е два пъти по-скъпа, над 30 млрд. долара, че електроенергията е на стойност между 170-180 долара на мегаватчас. Тоест в България дори да е по-евтино, цената от 150 долара, спрямо цена от 30 евро на Козлодуй, къде е разликата? Това ще отиде пряко в нашите домове, нашите домакинства ще трябва да заплатят тази цена за десетилетия напред", посочи бившият зам.-министър на енергетиката.

Гледайте целия разговор във видеото.