Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Експерт: Българските граждани ще се окажат на улицата, без да знаят как да си платят тока

"Няма енергийна сигурност - няма национална сигурност", заяви Таско Ерменков

22.03.2024 | 20:33 Редактор: Толя Стоянова

Трите процента дефицит са недостижими за българската икономика. Премиите, които трябваше да получат производителите на възобновяеми енергийни източници от Фонда за електроенергийна сигурност, бяха изплатени на 25%. Това говори какво е отношението на държавата към инвеститорите. В България взимаме решения, които са належащи, но са необмислени. Все още не е изяснен механизмът, по който ще бъдат раздавани, какви ще са критериите, кой ще бъде легитимен от потребителите да получи намаление. Ще намерим 1 млрд. лв. и ще го вкараме във Фонда, но какво правим после. Това попита енергийният експерт Таско Ерменков в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му, когато либерализацията на пазара за бизнеса е станала факт, е липсвала подготвителна кампания и е настъпил хаос - малките и средни предприятия почти фалираха.

"Става въпрос за десетки хиляди потребители. Българските граждани ще се окажат на улицата, без да знаят как ще си платят електроенергията", добави Ерменков в ефира на Bulgaria ON AIR.

На въпрос дали е ясно как ще строим 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй", енергийният експерт отговори, че парламентът е започнал да се занимава с неща, които не са негова работа - те са въпрос на Търговския закон.

"Уестингхаус" е канадска фирма, ще строят корейци. Ще строим реактор, за който няма площадка. Имаме лицензирана площадка за един реактор", уточни Ерменков.

Според него реакторите няма да струват 14 млрд. лв., а 60 млрд. лв. По думите му все още остава неясно какво ще правим с обработеното атомно гориво и къде ще го складираме.

"Изправени сме пред риска да останем без базови мощности. Няма енергийна сигурност - няма национална сигурност", подчерта Ерменков.

Гледайте целия разговор във видеото.