Енергетици блокираха пътища в Старозагорско, искат "Марица Изток" да продължи да работи

Не сме против иновациите, но не може от ден за утре да се затварят обекти, каза протестиращ

23.03.2024 | 13:12 Редактор: Елеонора Танева

Протестно автошествие блокира движението в Старозагорско. То е организирано от енергетици и миньори от комплекса "Марица Изток". Шествието започна  рано сутринта в Раднево. Премина през Стара Загора, като затворено за движение бе едното платно към Казанлък. От там протестиращите се отправиха към подбалканския път, който се заканват да блокират в района на Мъглиж, преди Прохода на Републиката.

Настояването на протестиращите е да бъде съхранен възможно най-дълго въглищния комплекс, който според тях гарантира енергийната сигурност на страната.

"Очакваме политиците да проявят разбиране, да направим среща и да продължим напред, да останем на работа, да се запазят работните места. Не сме против иновациите, но не може от ден за утре да се затварят обекти. Страдат цели семейства", заяви протестиращ.

"Битовите потребители не са готови за свободния пазар. За 1,5 млрд. лв. сме готови да продадем една от останалите индустрии в България - българската енергетика, която идва от собствен ресурс", убеден е друг протестиращ.