Брюксел 1

Събота от 17:00 часа
още

Българите в РСМ искат правна помощ от София, авторите на заплахи срещу тях се чувстват защитени

Гонени сме от работа и уволнявани, прокуратурата бездейства, каза Християн Пендиков

09.12.2023 | 20:27 Редактор: Елеонора Танева

Ние пускаме сигнали в полицията за заплахите, особено във Facebook, но и на лични съобщения, но прокуратурата не взима мерки. Това дава сигнал на авторите на заплахи, че те са защитени и никой не ги преследва, а на жертвите не се обръща внимание. Така Християн Пендиков обясни в студиото на "Брюксел 1" факта, че има много посегателства над българите в РСМ, но малко дела. 

"Освен това македонските българи са гонени от работа и уволнявани, нямат достатъчно финанси, за си позволят адвокати. Трябва да има проект на българската държава за нашата юридическа защита," каза Пендиков.

След стрелбата срещу клуба в Охрид вече повече от година няма заловен, няма наказан, няма никаква информация от полицията.

"Тогава аз подадох сигнала, извикаха ме да свидетелствам, дадох им видеозапис от камерите, където се вижда, че се стреля от кола. Слава Богу, че нямаше жертви, а можеше да има. Само няколко минути по-рано в клуба имаше хора," обясни Пендиков. 

Образователната програма в РСМ трябва да се промени, заяви той. 

"Трябва да се съобрази със световната история, за да се знае, че българите не са фашисти, както го представят в РСМ. Трябва да се учи историческата истината, а не фалшива история, която възпитава лоши чувства към българите. Когато на едно дете от първи клас започват да му насаждат омраза към българите през историята, в 11 клас то вече има една вродена омраза към българите. Това се получава, защото учим неистини. Ако учим историческата истина в РСМ, няма да има проблем с омразата. Искаме да учим история каквато се учи във всички страни по света, а не само ние да учим точно обратната история по обратна образователна програма," каза Пендиков пред Bulgaria ON AIR.

По думите му няма отговор и на писмото им до Министерство на правосъдието на РСМ за причините за заличаването на Клуб "Цар Борис Трети" една година след като е бил редовно регистриран и е имал законна дейност, а законът с обратна сила от всички сдружения в РСМ е забранил само тези на българите в Охрид и Битоля.

Той учи "Международни отношения" в СУ и заяви, че като завърши би искал да се върне в родната си страна - РСМ, и да работи за нея: "Там съм се родил, там съм отраснал и искам да помогна колкото мога РСМ да стъпи на пътя за ЕС, да стане един де равноправна членка на ЕС и да няма омраза в страната." 

Гледайте целия разговор във видеото.


1
0 rate up comment rate down comment 0
Who Cares
преди 4 месеца
А габарела нали извади България от межднародна изолация?! Сигнализирай за неуместен коментар