Милена Милотинова сред говорителите на конференцията "Западни Балкани"

Водещата на „Брюксел 1“ коментира на форума, че спазването на човешките права е фундамент на ЕС

06.12.2023 | 15:41 Редактор: Толя Стоянова
Милена Милотинова сред говорителите на конференцията

Водещата на предаването "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR, Милена Милотинова, беше сред говорителите на конференцията „Западни Балкани“. По време на форума, организиран от Фондацията за европейска реформа New Direction и със съорганизатори Варшавски институт и Младежка мрежа за европейска демокрация, тя постави на фокус човешките права и свободата на словото.

"Спазването на човешките права е сериозно препятствие пред еврочленството на две от шестте страни-кандидатки от Западните Балкани. В РСМ и Сърбия има драстични нарушения на човешките права", заяви по време на събитието Милотинова. Обосновавайки се, тя даде примери с палежа срещу клуба на местните българи в Битоля и условната присъда на извършителя, както и стрелбата срещу клуб в Охрид, след която няма наказани, както и нападението над Християн Пендиков. По думи на водещата жертвите на престъпления се превръщат в обвиняеми.

По време на конференцията, Милотинова подчерта и че екстрено въведените законови текстове с обратна сила в Закона за партиите и сдруженията, от 17 000 сдружения в РСМ, целенасочено са ударили само двете на местните българи в Битоля и Охрид.

Тя допълни, че в Сърбия се развиват събития по същия сценарий и даде пример с образуваното предварително производство срещу председателя на Културно-информационния център в Босилеград Иван Николов.

"Ето заради това ЕС настоява за конституционни гаранции за българите в РСМ, а Сърбия трябва да изпълнява законите и Конституцията си, включително и по отношение на правата на българите в Западните покрайнини. Спазването на човешките права е фундамент на ЕС и е основен Копенхагенски критерий, който всички членки са покрили, а страните-кандидати за ЕС няма как да заобиколят, колкото и да се опитват. И само в техните ръце е и стартът на преговорите, и изпълнението на критериите. Защото само това води до членство и е за тези, които наистина го искат, а не само на думи," заяви на конференцията Милена Милотинова.

Журналистът Милена Милотинова е един от най-изявените експерти и наблюдатели на темата за Македония. Автор е на над 10 документални филма, между които и носителите на няколко награди и представени пред публика у нас и в чужбина. Милотинова прави редица документални филми освен за Македония, и за българите от Западните покрайнини и на други теми още в началото на 90-те години. Филмът ѝ „Спасените“ за спасяването на българските евреи е представен при голям интерес и в Израел и Люксембург.