Брюксел 1

Събота от 17:00 часа
още

Израел задейства доктрината "Дахая", има опасност да бъде нападнат в гръб от Иран

"Цивилните и в двата случая са потърпевши от войната", каза експертът по международна сигурност доц. Искрен Иванов

05.11.2023 | 23:00 Редактор: Искра Ангелова

Преди седмици израелският посланик прогнозира дълга война в Израел. Такава ли ще е наистина?

"В конкретния случай става въпрос за разлята криза от класически тип, което означава, че тази война наистина ще продължи много дълго, защото самият конфликт от една страна, той е асиметричен, тъй като всичко започна с един терористичен акт срещу Израел. От друга страна, говорим за прокси война, защото в отговор на тази терористична атака Израел задейства своята военна доктрина - "Дахая", съгласно която така той си запазва правото да действат диспропорционална сила и ресурси срещу противника си", каза политологът и експерт по международна сигурност и управление на конфликти доц. Искрен Иванов в студиото на "Брюксел 1".

Според него конфликтът ще се проточи доста дълго време: "Най-малкото, защото предпоставките за него бяха не просто регионални, те бяха и глобални, предвид факта, че в момента виждаме САЩ, Русия и Китай спорят за влияние в региона. Скорошна развръзка на този конфликт поне аз не виждам", допълни доц. Иванов в ефира на Bulgaria ON AIR.

А според него Сирия е най-стабилният бастион на руското влияние.

"Иран донякъде така възприема Русия като равнопоставен партньор, но на практика той дава технологии в контекста на войната в Украйна. Разбира се, имаме едно влияние от страна на Китай, което така съвсем незабелязано се прокрадва по линия на инициативата "Един пояс, един път", което до голяма степен успя да преполови американското влияние в Саудитска Арабия, защото ние виждаме, че Рияд вече е част от Шанхайската организация за сътрудничество. В тази борба за влияние в Близкия изток тепърва предстои и ролята на Израел", подчерта експертът.

Той поясни, че Израел е страната в региона, която разполага с най-силната армия с най-високите технологии.

"Цивилните и в двата случая са потърпевши от войната между Израел и "Хамас". Най-малкото, защото те са концентрирани в Ивицата Газа. И тук не говорим единствено и само за палестинци. Сигурен съм, че в Ивицата Газа има дори български граждани, които ще поискат от нашето външно министерство да реагира на случващото се. В момента въпросът е другаде. За Израел оттук нататък полезният ход е само един - Израел да направи ясна граница между това доколко той може да контролира Ивицата Газа и доколко може да се задържи там. Защото ако Израел увеличи своето присъствие в този регион, тогава има опасност във войната да влезе и "Хизбула", има опасност да се стигне и до още един по-неблагоприятен сценарий, а това е Израел да бъде нападнат в гръб от Иран", категоричен бе той.

Гледайте целия разговор във видеото.