Брюксел 1

Събота от 17:00 часа
още

Разпространението на фалшиви новини по време на война е сериозен проблем

Социалните мрежи се борят с дезинформацията, но не успяват толкова бързо, казаха Руслан Трад и Борис Колев

24.10.2023 | 17:30 Редактор: Вяра Димова

С навлизането на изкуствения интелект социалните мрежи са залети с фалшиви новини. А от войната в Украйна до войната в Близкия изток манипулациите са все повече. От друга страна, Meta, което е новото име на Facebook, затяга контрола за онлайн дезинформация в отговор на призивите на Евросъюза.

"За обикновен потребител наистина е много трудно, особено в това море от социални мрежи, от алгоритми, които не е ясно как функционират за крайния потребител. Винаги съветваме да се четат новини от медии с висока репутация. В условията на война ефектът от разпространението на фалшиви видеа може да бъде сериозен. Първо, това често влияе на политическите решения. Може да повлияе за радикализиране на групировки по света, както се случиха атентатите в Брюксел и Франция. Политически решения, протести, има много аспекти", каза с IT експертът Борис Колев в предаването "Брюксел 1".

Бързите и краткосрочни мерки са именно да се принудят социалните мрежи да филтрират съдържанието, уточни Колев.

"Има различни алгоритми, които в момента въвеждат системите. До ограничаване на броя, до ограничаване на споделянето, в момента алгоритъма на Facebook и на Twitter дава опция да спреш функцията, в която системата ти предлага новини. Виждаш само твоите приятели и новините наоколо. Въпреки това, има огромно количество фалшиви акаунти. Мрежите се борят с фалшивите акаунти. Сега се въвеждат алгоритми, в които акаунтът се проверява дори през лична карта, през документи. Мрежите се борят, но не успяват толкова бързо", коментира още IT-експертът.

Пред Bulgaria ON AIR журналистът Руслан Трад каза, че вече има все повече примери за дезинформация, включително стари кадри от други конфликти, кадри от видеоигри, манипулация на кадри с изкуствен интелект.

"Конфликтът между "Хамас" и Израел не е изключен и дори напротив. Имаме ръст на използването на всякакви инструменти за манипулация, за разпространение на новини. И може да се каже, че TikTok и Telegram изиграват една от основните роли за разпространението", уточни Трад.

Много често хората прибързват със споделянето на материали, тъй като се ръководят предимно от емоции, от желанието това съдържание да получи по-голяма видимост, коментира журналистът.

"Проблемът е, че изисква време. Когато имаме видеокадри и призиви, съдържащи призив за насилие, пък и конфликт като този между "Хамас" и Израел, който е силно токсичен и разделя хората, всеки от тях, може да доведе до насилие офлайн", категоричен е Трад.

Гледайте целия разговор във видеата.