Платформата X е заличила голямо количество съдържание след ударите по Израел

Тиери Бретон обвини Мъск, че позволява разпространението на терористична информация

12.10.2023 | 14:50 Редактор: Вяра Димова
Платформата X е заличила голямо количество съдържание след ударите по Израел

Платформата за социални медии X на Илън Мъск се защити срещу твърденията на ЕС, че не успява да се справи с дезинформацията, свързана с насилието в Израел и Газа, предаде АФП. Главният изпълнителен директор на фирмата Линда Якарино пише в писмо, че платформата е "предприела действия за премахване или обозначаване на десетки хиляди части от съдържанието" в дните след нападението на войнствената организация "Хамас" в Газа срещу Израел.

Тя адресира писмото до комисаря по вътрешния пазар на ЕС Тиери Бретон, който си размени реплики с Мъск в социалните медии, след като обвини платформата, че позволява разпространението на "насилствено и терористично съдържание".

Шефът на Tesla и SpaceX Мъск купи платформата за 44 млрд. долара миналата година и предизвика широко разпространена тревога, като намали персонала ѝ, включително модераторите на съдържание, в опит да спести пари, припомня БГНЕС.

На 10 октомври Бретон поиска от Мъск и Марк Зукърбърг, в чиято група Meta влизат Facebook и Instagram, да предоставят подробности за това как се справят с "незаконното съдържание и дезинформацията". Той предупреди, че те трябва да се съобразят със Закона за цифровите услуги (ЗЦУ), който дава на ЕС правомощия да глобява платформите с до шест процента от глобалния им оборот, ако не се справят с незаконното съдържание.

Снимка: БГНЕС