ЕС погна платформата Х заради палестинско-израелския конфликт

Налице е дезинформация за терористично и насилствено съдържание

13.10.2023 | 10:55 Редактор: Тодор Петров
ЕС погна платформата Х заради палестинско-израелския конфликт

Европейският съюз започна разследване срещу социалната медия Х заради незаконно съдържание и дезинформация за терористично и насилствено съдържание, разпространявано на платформата след атаките на "Хамас" срещу Израел, съобщава Financial Times.

Представителите на ЕС са изпратили серия от въпроси, на които социалната медия трябва да отговори до следващата седмица, казват двама източници запознати с въпроса.

Ако Х не успее да отговори или предаде непълна или подвеждаща информация, това може да доведе до периодични наказания или глоби до 5% от дневния глобален оборот на компанията.

Разследващите на ЕС проучват и как Х се готви да реагира при криза и какви протоколи има, за да се справи с дезинформацията. Компанията трябва да отговори на Комисията до края на месеца.

Разследването започва, след като бяха изразени опасения относно разпространението на дезинформация в X, свързана с палестинско-израелския конфликт, водещи към публикации, които включват графични изображения и събраха милиони гледания.

Съгласно правилата на ЕС Х се смята за много голяма онлайн платформа със специални отговорности, когато става въпрос за следене на съдържание в интернет.

Четете повече по темата в investor.bg

Снимка: Pixabay