Брюксел 1

Събота от 17:00 часа
още

Славов: Ще се съобразим с основните препоръки на Венецианската комисия - това е стандартът за независимост на съдебната власт

"Досега винаги е имало политическо влияние в прокуратурата", каза министърът на правосъдието

14.10.2023 | 18:14 Редактор: Толя Стоянова

България има в момента стабилно правителство, излъчено от Народното събрание, което си е поставяло стратегически приоритети и ги следва неотклонно - това е моят извод от гласуването на вота на недоверие. Това заяви министърът на правосъдието Атанас Славов в студиото на "Брюксел 1" пред водещата Милена Милотинова.

"Прокурорите искат да са много близо до съдиите, но от това страда независимостта на съда. И това е едно постоянно повторено предупреждение от нашите партньори от Съвета на Европа, от Венецианската комисия. Прокуратурата не трябва да участва в кадровото израстване на съда, не трябва да се меси в администрирането на съда. Така че това разделяне, което предлагаме е достатъчно силно мотивирано. То отговаря на стандартите за независимост на съда", коментира Славов. 

По думите му винаги е имало политическо влияние в прокуратурата. "Няма нито един главен прокурор, който да е избран досега без политическо влияние. Като започнем от Татарчев, минем през Филчев, Цацаров, Гешев", заяви министърът на правосъдието в ефира на Bulgaria ON AIR.

"Когато "Демократична България" и "Продължаваме промяната" си представихме нашия конституционен проект, там бяхме предложили нещо много просто и много ясно. Правителството в оставка да бъде назначавано за служебно правителство. Така е в повечето парламентарни държави. Това е действащ модел на много места", посочи Атанас Славов.

По отношение на предложението държавният глава да избира за служебен премиер между председателите на БНБ, НС и Конституционния съд и критиките, че няма ход, ако и тримата откажат, министърът каза: "Очевидно, при разговорите в парламента  непосредствено преди да бъде внесен проект, се е стигнало до тази формула. Аз самият виждам несъвършенства на предложения модел. Венецианската комисия също дава бележки, така че ще се стигне и там до търсене на някаква степен на съгласие. Това, което е безспорно ясно - не можем да имаме служебни правителства изцяло назначени по персонално усмотрение на държавния глава. Дали ще се провеждат консултации с парламентарно представените сили, дали правителството в оставка ще бъде назначено. Това тепърва ще бъде изчистено като модел. Очевидно е, че няма как да остане предложеният текст, но трябва да има някакъв стандарт за назначаване на служебното правителство. Това (б.р. - предложението) е покана по-скоро за разговор, отколкото фиксиране на точна процедура.“

По отношение предложеното орязване на правомощията на президента при назначаването на шефовете на Върховните съдилища, министърът коментира:

"Ако се върнем към проекта, който „Демократична България“ представи в 45-тото НС преди две години, там нямахме такава промяна. Сега част от нашите партньори, които са съвносители, предложиха да се направи такава стъпка с оглед съмнение за политическа намеса в процедурата по избор от страна на държавния глава. Честно да Ви кажа, аз не виждам проблем с указите на президента. Спокойно може да остане настоящият модел. Той дава някакви гаранции за взаимен контрол и възпиране, балансиране. Истината е, че Венецианската комисия не е много критична към това отпадане на правомощията на държавния глава, но трябва да се търси широк консенсус тук. И Съюзът на съдиите, например, и прокуратурата  предлага да се запазят тези правомощия на държавния глава. Мисля, че може да се постигне компромис в тази посока."

Според него, ако погледнем формалните изисквания за Шенген, ние отдавна сме ги изпълнили, но Нидерландия и Австрия поставят допълнителни изисквания. "Нидерландия - за върховенство на правото и борба с корупцията, Австрия - за укрепване на границите допълнително. Важно е ние да сме надежден съюзник, важно е в България да прилагаме еднакво правото на Европейския съюз, както се прилага в другите държави", подчерта министърът на правосъдието Атанас Славов.

"В максимална степен ще се съобразим със становището на Венецианската комисия. Тя е един от най-авторитетните органи на Съвета на Европа, даващ подробни становища. Само трябва да отбележа, че тя консултира дори не само европейски страни. Например, на заседанието, на което участвах, беше председателят на Сената на Чили, които си променят Конституцията и Венецианската комисия дава становище за Чили. Преди нашето становище беше прието становище за Нидерландия, а след това за Казахстан. Тоест, става дума за един много авторитетен орган. И, да, ние ще се съобразим с основните препоръки, защото това е стандартът за независимост на съдебната власт," коментира Славов.

Гледайте целия разговор във видеото.