Радев пред Соботка: Приемането ни в Шенген е национален приоритет

Вложихме много ресурс за овладяването на миграционния натиск, каза държавният глава пред председателя на Националния съвет на Австрия

10.10.2023 | 21:09 Редактор: Вяра Димова
Радев пред Соботка: Приемането ни в Шенген е национален приоритет

Приемането на България в Шенген е национален приоритет и като отговорна и надеждна държава член на Европейския съюз (ЕС) страната ни полага големи усилия за охраната на външните европейски граници. Това заяви президентът Румен Радев на среща с председателя на Националния съвет на Австрия Волфганг Соботка, който е на официално посещение у нас.

Българският държавен глава посочи, че България е вложила много ресурси от националния си бюджет за овладяването на миграционния натиск и е изпълнила всички технически критерии за членство в Шенгенското пространство още през 2011 г. По думите на президента, приемането на България в Шенген ще окаже положителен ефект не само за гражданите на страната ни, но и за бизнеса, включително за големия брой австрийски компании, които развиват дейност у нас.

Румен Радев и Волфганг Соботка бяха единодушни, че за опазването на външните граници на ЕС е необходима по-активна солидарност на европейско ниво и общи усилия на всички страни членки. Президентът изрази признателност за подкрепата на Австрия за това Европейската комисия да насочи повече средства  за укрепването на българо-турската граница.

"Необходими са и съвместни усилия за борба с финансовите мрежи и центрове, разположени в редица европейски страни, които обезпечават не само нелегалната миграция, но и захранват корупцията", заяви още Румен Радев, като запозна Волфганг Соботка с предлагания от България проект за оперативна група с участието на всички държави от ЕС, които да координират действията си за преустановяване на финансовите средства за трафик на хора.

Страхувате ли се от нова Ковид вълна в България?

Да. Заразените стават все повече, нямаме имунитет срещу новите варианти.
17%
Да, но съм ваксиниран и се пазя достатъчно добре от заразяване.
8%
Не. Няма от какво да се притесняваме, вирус като вирус.
34%
Не. Не вярвам на данните, които официално се разпространяват.
41%
Общо 2015 гласа

Снимка: Прессекретариат на президента