Брюксел 1

Събота от 17:00 часа
още

Ива Петрова: Парламентът ни даде картбланш за разговори с Украйна относно АЕЦ "Белене"

"Темата "Белене" е много голяма и с огромен обществен интерес, каза Ива Петрова

15.07.2023 | 18:03

Тази седмица в социалните мрежи бившият министър на енергетиката Делян Добрев лансира идеята държавата да влезе с участие в консорциума между Тотал и ОМВ като акционер. Този консорциум проучва находището на газ в "Хан Аспарух" и той изчислява, че ползите за държавата могат да бъдат огромни.

"Етапът там е все още на предварителни проучвания. Ако се потвърдят тези цифри, които се цитират в публичното пространство, определено това изглежда като една невероятна възможност и в тази връзка наистина представлява интерес да се проучи възможността чрез някои от държавните дружества държавата да влезе в този консорциум и съответно да получи ползите при едни такива находища на този ресурс", коментира зам-министърът на енергетиката Ива Петрова в предаването "Брюксел 1".

По нейни думи няма верифицирани данни за находищата, а държавата може да влезе като акционер. "Стандартните практики в този бизнес са да има споразумение между партньорите в консорциума и идеята е да се проучи възможността, какви биха били условията България да се включи като акционер, като партньор в това споразумение", каза още Петрова пред Bulgaria ON AIR.

Запитана дали Украйна иска цялото оборудване или частично на АЕЦ "Белене", зам-министърът на енергетиката коментира: "Парламентът ни даде картбланш да започнем разговори с украинската страна, точно за да верифицираме интереса, включително и на двете страни. И освен картбланш за започване на преговори парламентът даде и индикативни параметри, т.е. даде една индикативна стойност, която би трябвало да се достигне при преговорите с украинската страна, както и срок с който да се върнем в парламента и да докладваме за напредъка по преговорите и конкретните параметри на евентуален възможен взаимен интерес на двете страни."

"Темата "Белене" е много голяма и с огромен обществен интерес. Така че аз смятам, че решението на НС е на място в целия процес, включително и предвид историята на проекта, в хода на която има не едно и две решения на парламента. Така че може би е логична тази санкция," каза още Петрова.

По нейни думи в този процес министерството вече е създало институционалната структура. "Мога да ви уверя, че работят не само експерти от министерството, но също и експерти от НЕК, които са ангажирани с проекта "Белене", както и от АЕЦ "Козлодуй" привличаме експерти, така че със сигурност сме ангажирали подходящ екип, който да може да проведе преговорите, да се проучи интереса и в крайна сметка, след 60 дни  мисля, че беше по решение на НС, да докладваме какви биха били възможните параметри на такава сделка."

"2026 е срокът за усвояване на парите по ПВУ. Но това, което е предизвикателство пред нас в момента, е в наистина доста амбициозни и кратки срокове да се стигне до финализиране на искането за промяна на ПВУ, финализиране на един друг стратегически документ, който България трябва да предостави по срок, по регламент до края на месец юни, с известна отстъпка юли. Това е интегрираният план климат-енергетика. Това е не по-малко важен стратегически документ, не е вързан с реформите в ПВУ, но това си е стратегически документ, който администрацията трябва да изработи и проектът на този актуализиран план трябва да бъде представен на ЕК", каза още тя.

Гледайте видеото с целия разговор.