Брюксел 1

Събота от 17:00 часа
още

Ядрен експерт: Реакторите от АЕЦ "Белене" ще трябват за 5 и 6 блок на АЕЦ "Козлодуй"

"Не е ясно какъв е интересът на Украйна", казва проф. Георги Касчиев

12.07.2023 | 20:11 Редактор: Таня Харизанова

Коментар на предложението за продажба на оборудването от АЕЦ "Белене" на Украйна в студиото на предаването "Брюксел 1" прави енергийният експерт проф. Георги Касчиев.

"Оценявам го първо като прибързано, взето за два дена, без никакви дискусии, без никакви консултации с атомната централа, други експерти от общността, взето от хора, които нямат особени представи от ядрената енергетика и, според мен, водещи се преди всичко личните интереси. Това са хората от ГЕРБ, които бяха министри по това време, които са много заинтересовани. Ако успеят да върнат парите, които са дадени за това оборудване, няма да имат никакви проблеми по-нататък с прокуратурата. Ако обаче това оборудване остане така неизползвано и проектът естествено няма да се развие, рано или късно би им се потърсила сметка за това, че са нанесли огромни щети на икономиката, закупувайки това оборудване", каза проф. Касчиев.

Той добави, че "по времето на ГЕРБ беше направена последната поръчка за оборудване с дълъг цикъл на производство при положение, че нито имаше одобрен технически проект, нито имаше намерен стратегически инвеститор, нито имаше яснота, как ще се осигури финансирането, нито подписан договор с руснаците за изграждане на тази централна. Цялата тази история беше супер скандална за мен".

По думите на госта в студиото "сега не е много ясно какъв е интересът на Украйна, дали да закупи целия комплект оборудване за двата реактора, предполагаеми в "Белене", или да закупи отделни компоненти от тях, които могат да послужат за удължаване живота на украинските реактори от този тип.

"Те имат 13 реактора, като тези нашите на 5 и 6 блок, по-стари са от нашите и най-вероятно в следващите години ще се наложи да се подменят някои от техните основни компоненти като парогенератори, като главни циркулационни помпи. Неща, които се произвеждат само в Русия, а при тези условия няма вече как да ги поръчате от Русия и трябва да търсите начини. Ето това е един от начините. Само че веднага да кажа, че същите проблеми ще има и за дългосрочната работа на 5 и 6 блок. В този смисъл трябваше да се проведат консултации, по-широк кръг разговори. В смисъл, дали няма да потрябват на централата след 5-10 години. Според мен ще потрябват. Това е за мен проблемът, защото решението е взето с желание просто да се отървем от този проблем", категоричен е в позицията си енергийният експерт.

Проф. Касчиев отново заяви: "Проектът "Белене е нереализуем, винаги съм казал, че той няма да стане, но и винаги съм казвал, че поне половината, като стойност от това оборудване, може да се използва за 5-6 блок на АЕЦ "Козлодуй". Да не говорим, че ако сега поръчате същото оборудване, то най-вероятно ще струва два пъти по-скъпо, поради голямата инфлация, поскъпването на металите. И другият въпрос е, че няма и къде да го поръчате, освен в Русия. В Русия няма да ви го направят, защото са неприятелска държава".

Гледайте целия разгвор във видеото.


2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 9 месеца
Голяма част от оборудването е купено при Станишев и нестопанисано добреНе ги защитавам, но ГЕРБ го съхрани и трябваше /така поне ни казваха / да платят и за останала част поръчана от Станишев.Възможно е след това различни машинации, който незнаем Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Читател
преди 9 месеца
Доста неадекватно заглавие. Процесор Касчиев говори, че ще са ни нужни парогенератори и помпи, а вие пишете в заглавието за реактори? Или сте неадекватни, или целите да дискредитирате човека... Сигнализирай за неуместен коментар