Брюксел 1

Събота от 17:00 часа
още

Тодор Джиков: Розовото масло е емблемата на България, хиляди семейства са в производството

Готов природен продукт не трябва да се разглежда като вещества с отделни молекули, настоя той

11.06.2023 | 13:21 Редактор: Вяра Димова

Български розопроизводители бяха тази седмица в ЕП. Проведоха редица срещи заради опасенията си за някои текстове, които поставят българското розово масло в списъка на химикалите.

"Ние изразихме ясна и категорична позиция. Предоставихме становище, рамкова позиция на България през Министерство на икономиката. Преработихме го няколко пъти. Искам да благодаря на Държавната администрация, на Министерството на земеделието и на Министерството на икономиката. Бяхме категорични. Започнахме изцяло с позицията ни, че сме твърдо против етеричните масла, в какъвто е случайно розовото масло, да се разглеждат като отделни химични вещества, а не като смеси, защото това би повлияло изключително негативно, чисто от маркетингов аспект на всички продукти, които имат етерични масла или българско розово масло". Така доскорошният зам.-министър на земеделието Тодор Джиков коментира проблемите на българската роза в ЕС в предаването на "Брюксел 1".

По думите му изявената ни позиция е подкрепена с научни доказателства и от Българска академия на науките, и от Института по розово масло, и от Селскостопанската академия.

"Над 150 години е ясно, че хората използват подобни продукти, етерични масла, които не само не са вредни, напротив, имат изключително полезни свойства и ефект върху здравето на хората. Това е продукт, който се използва в парфюмерията, в козметиката, в при хранителните добавки. Знаем, че от 150 години няма и не е доказано някакъв нездравословен ефект. Т.е. желанието и позицията на България са ясни и категорични. Готов природен продукт трябва да се разглежда като етерично масло, а не като вещества с отделни молекули вътре, при които едно от тях може да е отровно, но в случая, в комбинация с останалите вещества, съставлявайки етеричното масло, розовото масло, то има благотворен ефект и е полезен", обясни Джиков.

Пред Bulgaria ON AIR той подчерта, че в Европа има политически интереси и икономически интереси. "Има лобита, чисто фирмени. Това е един процес, без който не може. Ние трябва да се съобразим с него и трябва да се защитаваме. Да си защитаваме интересите, националите, на всичко", допълни той.

"Земеделските производители бяхме едно твърдо цяло и много сериозно поставихме въпроса. Заявихме категорично, че няма да се съгласим. Това е емблемата на България. Розовото масло е цветът на нацията. От чисто социално-икономически характер - над 3 000 семейства са пряко ангажирани с производството на рози за розово масло", заяви досегашният зам.-министър на земеделието.

В България има над 60 дестилерии, има 50 предприятия, това е продукт с много висока принадена стойност, изтъкна гостът. "Страшно много семейства допринасят за допълнителни доходи. Въобще не коментирам какво ще загубим. Сигурен съм, че следващото политическо ръководство на редовния кабинет заедно с политическото представителство, с нашите евродепутати, ще направи всичко възможно", каза Джиков.

Според него решението за удължаване на забраната за внос на украинско зърно за петте страни - България, Словакия, Полша, Унгария и Румъния не води до нищо.

"В България обследвахме на ситуацията, няма стари договори, няма наличности. Проблемът е друг и той се крие в това ако искаме, и искаме ли, действително да бъдем лоялни партньори на Украйна и искаме да ѝ помогнем. Тъй като Украйна е един много сериозен производител. И за да може да се помогне в този момент, и при тази война на Украйна, би трябвало да се разработят няколко механизми. Действително коридорите на солидарността да бъдат истински коридори на съоръжеността, така че зърното, украинското зърно да може да стига безпрепятствено до пристанищата, от които може да се търгува с трети страни", настоя той.

Гледайте цялото интервю във видеото.