Климатичните промени "убиват" производството на розово масло?

В България се произвеждат между 2 и 3,5 тона годишно

25.05.2023 | 21:25 Редактор: Петя Кръстева
Климатичните промени

Повишаващите се температури и променящите се валежи могат да се отразят на качеството на венчелистчетата, използвани за производството на прочутото българско розово масло през следващите десетилетия, предупреждава доклад, цитиран от bne IntelliNews.  България е един от най-големите производители на розово масло и други продукти от рози в света, наред с Турция. Най-качественото розово масло се произвежда в микроклимата на Розовата долина, където цветовете се отглеждат от векове.  

В България се произвеждат между 2 и 3,5 тона розово масло годишно. За това е необходимо отглеждането на хиляди рози; за производството на само един грам розово масло са необходими повече от 1000 розови листенца. Те трябва да бъдат откъснати сутрин между 5:00 и 10:00 ч., като е установено, че съдържанието на етерично масло е най-високо около 7:00 ч. Събирането на реколтата се извършва предимно ръчно. 

Качеството на венчелистчетата и съдържанието на масло в тях зависи в голяма степен от метеорологичните условия, a комбинацията от топлина и влажност повишава качеството на маслото. 

Обратно - ниската влажност влияе отрицателно върху качеството на розовото масло, а сухотата на почвата намалява добива на цветове. Вече се наблюдават някои промени в местния климат, които обаче все още не застрашават производството на розови листенца. 

Четете повече по темата в investor.bg

Снимка: БГНЕС