Розовото масло е вредно: Европейски регламент така твърди, ще доказваме обратното

Евродепутати от шест държави се обединиха срещу предложението

23.05.2023 | 18:57 Редактор: Юлиан Христов

България обедини евродепутати от шест държави в идеята да се промени спорен европейски регламент, определящ розовото масло като вреден за хората продукт. На среща в Казанлък представители на бранша обещаха регламентът да бъде коригиран в частта за етеричните масла

Според европейския регламент при използване на продукти с розово масло, те трябва да бъдат етикирани като опасни за хората. Това ще съсипе бизнес с многовековни традиции в парфюмерията във Франция и България, които се обявиха против този регламент и неговата промяна.  

"Това беше една от каузите, която обедини всички българи в европейския парламент без изключение. Много от поправките, които внесохме, подписахме всички, всички българи, които работим там, обичайно това е гаранция, че ще надмогнем партийните си интереси, както често се случва в европейския парламент и ще имаме оптимални резултати. Това е азбучен пример как се действа в такива ситуации. Казанлък, Карлово и българската индустрия реагираха преди всички. Ние индикирахме нашите френски колеги, че има проблем", каза евродепутатът Андрей Новаков.  

"Стремим се да живеем в един зелен и чист свят, а в момента се опитваме да обясним защо най-естественият и натурален продукт, българското розово масло, което се получава от пароводна дестилация на българската роза дамасцена, се опитват да я сложат в забранителен списък", коментира членът на управителния съвет на асоциацията на етеричните масла Филип Лисичаров.  

"Върху целия продукт трябва да се залепи етикет, в който ти казват, че е отровен или нещо друго, нещо, което би съсипало индустрия, която е създала продукт известен с качествата си с хилядолетия", допълни Андрей Новаков.  

В България беше поканена Мария Спираки, която е докладчикът по регламента в ЕК. С общи усилия на политици и производители на розово масло се счита, че е постигнат успех за промяна в регламента. 

"Първият компромис, който тя предложи, е етеричните масла да се извадят от формулата за смеси, да се признаят като една субстанция, каквато са. Вторият компромис е свързан с това етеричните масла да се разглеждат като натурални биопродукти, което само по себе си ще изключи всички притеснения за вредни последствия за здравето на хората", каза кметът на Казанлък Галина Стоянова.  

Първото четене на спорния регламент се очаква през юни, като според Мария Спираки до края на годината с диалог ще бъде постигнат компромис по темата с етеричните масла. 

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС


2
2 rate up comment rate down comment 0
Ха-ха-ха
преди 11 месеца
Как така по-голамата част от решенията на съюза се оказват в наша вреда? Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 11 месеца