Брюксел 1

Събота от 17:00 часа
още

Зам.-министър Колева: Очакваме резултатите от проверките на ЕП, ще стане ясно дали има манипулация

"Заварихме 16 наказателни процедури, полагаме максимални усилия", заяви Колева

05.03.2023 | 15:40 Редактор: Вяра Димова

Когато стартира мащабната проверка от страна на Европейската прокуратура, от нашите регионални структури на територията на които са тези инсталации, е изискана допълнителна информация по отношение на контролната дейност. Още 2021 година изпълнителна агенция по околната среда и водите, във връзка с повдигане на темата от страна на представители на Народното събрание и временната комисия, която беше сформирана тогава, така наречената комисия на Мая Манолова, беше повдигната тази тема, в резултат на което беше изискана от изпълнителната агенция документация. Резултатите от проверката очакваме и ние с огромно вълнение, защото за нас резултатите са изключително важни. Те ще дадат отговор на много въпроси и ще удостоверят дали действително съмненията ще бъдат потвърдени и има ли манипулация на информацията, която е подавана от страна на операторите.

Така заместник–министърът на околната среда и водите Ренета Колева коментира в студиото на "Брюксел 1" данните към европейските проверяващи органи и европейските институции по отношение на ТЕЦ-овете .

Тя уточни, че всяка една инсталация има разрешение за емисии с парникови газове и план за мониторинг, които се издават от Изпълнителна агенция по околна среда.

"Във връзка с тези решения всяка инсталация е длъжна до 31 март на текуща година да докладва информацията за използваните парникови газове през предходната година. Тези доклади се изготвят от операторите и в тях има т.нар. изчислителен коефициент за всеки поток водещ до емисии, като той може да бъде на база доклада инвентаризация от предходната година на парникови газове от национални референтни източници, отговарящи на нормативни изисквания, както и лабораторни анализи, извършвани от акредитирани лаборатории за анализ на твърди горива – въглища", коментира Колева пред Bulgaria ON AIR.

В докладите, които са представени от органа, няма констатации по отношение на отделените емисии от дейността на дружествата и от бележки, които установяват някакво отклонение, свързани с коректно количество на емисии, генерирани от конкретните инсталации, посочи гостът и обясни кой проверява информацията.

"Това е юридическо лице или друг правен субект, който има акредитация, и това е практика във всички държави членки на ЕС. Този модел е приет от европейската общност и е разписан в регламент, за да гарантира безпристрастност именно на този орган да няма по никакъв начин отношение с операторите и  да не бъдат манипулирани информациите, които подават те", коментира още заместник–министърът на околната среда и водите.

"Ако Европейската прокуратура докаже манипулации в тези данни отговорност ще носят и операторите, и лабораториите, и всички участници в този процес на подбиране на информацията, обобщаването и анализа, които се предоставят в изпълнителната агенция", обясни Колева.

"При съмнение, каквото и да е то, от страна на изпълнителната агенция, тя изисква от оператора и от верификатора цялата налична информация, на база на които са изготвени докладите и резултатите от това, в това число и от лабораторните анализи, ако бъдат използвани при изчисляване на коефициента. След това изпълнителната агенция може да иска допълнително забележки, да бъдат отстранени от страна на операторите и регионалните инспекции да направят проверка на информацията, която е предоставена", обясни Колева и коментира ТЕЦ "Марица 3" .

"ТЕЦ "Марица 3"  Димитровград, има актове за установяване на административни нарушения. През годините има и принудителни административни мерки и наказателно постановление. Същото се отнася и за други инсталации, които са в маришкия басейн", каза тя като обясни и следващите стъпки.

"Това, което е довело контролиращия орган да вземе решение за преустановяване дейността на дадена инсталация, е свързано с комплексни проверки по отношение на комплексните разрешителни, които има всяка една от инсталациите, на нарушаване качеството на атмосферния въздух, за което имаме и наказателна процедура от Еврокомисията, и на неправомерно изпускане на емисии от страна на операторите. Това, което в края на юли месец беше наложен като принудителна административна мярка, тя се обжалва от страна на оператора и към настоящия момент очакваме произнасяне на съда, тоест, още нямаме решение", коментира заместник–министърът на околната среда и водите.

В студиото тя заяви, че Министерство е заварило не малко наказателни процедури.

"В работата си успяхме да затворим някои от тях, но Европейската комисия в началото на тази година стартира нови три. Ние имаме тенденции за справяне на наказателните процедури. Полагаме максимални усилия, в това число направихме много промени и в Наредба №6 по отношение на това в реално време нашите регионални структури да имат достъп до собствените ни непрекъснати емисии на централите, за да може да се реагира своевременно и да не се стига въобще до нарушаване на качеството на атмосферния въздух. Отделно от това, надяваме се да затворим наказателната процедура, свързана с нерегламентираните сметища, неотговарящи на нормативните изисквания. Там заварихме осем, успяхме да затворим пет. Остават още три и се надяваме в най-кратък срок там дейностите да приключат, за да докладваме на Европейската комисия, за да можем да затворим и тази наказателна процедура. Наказателните процедури са свързани с промени в законодателството", обобщи Колева.

"На този етап Министерството няма какво да предприеме. Изпълнителната ни агенция, контролните ни органи са спазили всички изисквания на национално европейско законодателство при изпълнение на задълженията си. Очакванията са да видим резултатите от проверките дали ще потвърдят съмненията за манипулиране на информацията. От там нататък Изпълнителната агенция "Българска служба за акредитация" е органът, който може да каже какви мерки ще предприемем по отношение и на верификаторите, на които той издава акредитацията", каза още заместник–министърът на околната среда и водите.

Гледайте целия разговор във видеото.