Тежки последствия за България след разследването на европрокуратурата за ТЕЦ-овете ни

"Под отговорност ще бъдат подведени лицата, които са извършили нарушения", каза зам.-министър Ренета Колева

04.03.2023 | 13:43 Редактор: Искра Ангелова

Резултатите от европейското разследване за парниковите емисии от ТЕЦ-ове и топлофикациии ще имат сериозни последствия за страната ни и предоговарянето на Плана за възстановяване и устойчивост. Това заяви пред Bulgaria ON AIR зам-министърът на околната среда и водите Ренета Колева.

Европрокуратурата води разследване за измами за стотици милиони евро в България.

Под отговорност ще бъдат подведени лицата, които са извършили нарушения, поясни Колева.

Европейската прокуратура в момента проверява фирмите, които анализират данните за замърсяване на въздуха от ТЕЦ-овете и топлофикационните дружества.

"В докладите, които са представяни до момента от органа, няма констатации по отношение на отделените емисии от дейността на дружеството и бележки, които да установяват някакви отклонения, свързани с коректно количество на емисии", каза още тя.

За ТЕЦ "Брикел" зам.-министърът подчерта, че има констатирани нарушения при комплексното му разрешително, както и изпускане на вредни вещества, които нарушават качеството на въздуха.

"ТЕЦ "Марица-изток 3" има налагани административни нарушения, има и принудителни административни мерки и наказателни постановления, същото се отнася и за инсталации в Маришкия басейн", сподели още Ренета Колева.

И двете централи се свързват с името на бизнесмена Христо Ковачки, който е консултант в централите, а собственици са чужди граждани.

"Ясно е на всички, че това са това са сламени хора, зад които стоят други хора, които на практика упражняват контрол и изсмукват средствата от тези дружества", подчерта бившият екоминистър Борислав Сандов.

Според него резултатите от европейското разследване ще има тежки последствия върху страната ни.

Вижте повече в репортажа на Тоня Стоянович.


3
1 rate up comment rate down comment 2
Леля Пена
преди 1 година
До сега не пречиха на господата евроатлантици нашите ТЕЦ-ве.Сега изведнъж идва ли не целият парников проблем на тях се дължи .Даже и да лъжите не умеете. Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 0
Джо
преди 1 година
Горкият Ковачки, какво ли ще прави сега завалията? Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 година
Мръсният въздух е един от основните убийци, не само на хора. Сигнализирай за неуместен коментар