ТЕЦ-ове под лупа: Нанесли щети за милиони на ЕС и България след търговия с парникови газове

В злоупотреби се усъмни и бившият министър на околната среда и водите Емил Димитров-Ревизоро

28.02.2023 | 18:40 Редактор: Петя Кръстева

Акция на българските служби и европейската прокуратура се проведе в няколко ТЕЦ-а и Топлофикации в страната. Обект на разследването са измами за милиони евро, свързани с емисиите на парникови газове.

При спецакцията ГДБОП и ДАНС извършиха 40 обиска на ТЕЦ-ове и топлофикационни дружества в цялата страна, сред които "Бобов дол и "Марица 3" - свързани с енергийния бизнесмен Христо Ковачки. Директорът на ТЕЦ "Брикел" Янилин Павлов заяви, че няма притеснения и ще съдействат на проверката.

"Проверяват документация, предоставена им е. Нямаме притеснения за проверката. Ние съдействаме на 100%", подчерта той.

От европейската прокуратура подчертаваха, че това е мащабно разследване, свързано с търговия с парникови газове и по-специално компания, която има за основна задача да отчита вредните въглеродни емисии, изпускани от въглищните топлоцентрали. Оказало се е, че умишлено са били занижавани, поради което са нанесени щети за милиони евро както на Европейския съюз, така и на България. 

В злоупотреби се усъмни и бившият министър на околната среда и водите Емил Димитров-Ревизоро. Той уточни, че европрокуратурата се съмнява, че тези заводи са бълвали повече емисии, отколкото са декларирали и че въз основа на механизма, който работи в цяла Европа, сертифицирани у нас фирми може би са съдействали, но това е много трудно да се докаже.

От ТЕЦ "Бобов дол" и Топлофикациите в Перник, Русе и Бургас разпространиха позиции до медиите относно акцията. И четирите централи посочват, че спазват законите и са предали всички изискани документи.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Снимка: БГНЕС