Брюксел 1

Събота от 17:00 часа
още

Илхан Кючюк: България не наложи вето на РСМ, а само блокира процедура

Скопие и Тирана трябва да вървят заедно в преговорите, категоричен е евродепутатът

02.05.2022 | 17:38 Редактор: Здравко Черкезов

България не наложи вето по политика по отношение на Северна Македония, тя блокира процедура, като не даде зелена светлина за първата междуправителствената конференция, заяви евродепутатът Илхан Кючюк в предаването "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR.

Той смята, че процедурата може да бъде деблокирана, ако се дадат гаранции от ЕС в преговорната рамка за защита правата на българите в РСМ. Евродепутатът е докладчик на ЕП за РСМ и преди дни организира форум, озаглавен "ЕС среща Балканите".

"Ние говорим за даване на зелена светлина - свикване на първа междуправителствена конференция. Между този процес и отварянето на първата глава по новата методология ще минат вероятно две години. В този период Северна Македония може да проведе задълбочения дебат за бъдещето на своя междуетнически състав, да проведе дискусия със заинтересованите страни, така че да бъде постигнат консенсус", смята Кючюк.

По думите му правата на българите в РСМ са основният въпрос, по който трябва да се намери решение.

"Ако тук се намери европейско решение, ако самата ЕК да ни даде гаранции за проследимост на човешките права и свободи, аз бих казал, че това е достатъчно основание да се върви напред - ЕС да даде гаранции, че има механизъм за наблюдение на човешките права и свободи, който да бъде с ясни индикатори на проследимост", каза той.

"Аз представлявам Европейския парламент и правя всичко възможно двете страни да намерят европейско  решение", заяви Кючюк.

Той избегна пряк отговор на въпроса трябва ли да се вдигне ветото преди РСМ да изпълни условията, с които се е ангажирала, като обясни:

"България не наложи вето на политика, Франция и Холандия наложиха вето на политика. България обаче спря процедура. Единственият начин да се върнем към устоите на договора и да възстановим доверието си оттук нататък, минава през отблокиране на процеса."

На въпрос на водещата Милена Милотинова вярва ли, че Скопие ще изпълни ангажиментите си, които поема, след отблокиране на процеса, при положение, че преди отблокирането му демонстративно не го прави, и ще отговори ли РСМ положително на повтарящия се всяка година апел в докладите на ЕП да отвори архивите си, евродепутатът отговори: "Това е искане, което не фигурира в докладите на Европейската комисия, и в моя доклад съм завишил очакванията относно това."

На въпрос на водещата защо Скопие продължава да не изпълнява това изискване на ЕП, Кючюк отговори: "Вероятно не сме били достатъчно настойчиви относно исканията си."

По думите му не е правилно Албания да се отдели самостоятелно в европреговорите и да не върви в пакет с РСМ, каквото е настояването на Тирана.

"Трудно ще се обясни на следващите поколения, ако пуснем Албания да води преговори, а спрем РСМ. България може да помогне и на двете страни с опита си - ние имаме 15 години опит в Европейския съюз и това ни дава основание да покажем и грешките, но и постиженията си", смята Кючюк.

По думите му една от причините в много от случаите България да не е чута, е свързана с това, че ние заявяваме, че сме страна членка на ЕС и няма нужда да се обясняваме. "Не, ние трябва да изградим стратегия и да обясняваме нашите решения и предпоставките за тях", смята евродепутатът.

Целия разговор на Милена Милотинова с Илхан Кючюк вижте във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК