Радев: България казва безусловно "да" за преговори за членство на Албания в ЕС

Президентът разговаря с албанския му колега Илир Мета

05.04.2022 | 12:05 Редактор: Тодор Петров

Президентът Румен Радев заяви, че България казва безусловно "да" за начало на преговорите на Албания за членство в ЕС. Държавният глава направи това след срещата с албанския му колега Илир Мета, който е на двудневна визита у нас. 

Радев отбеляза, че България и Албания споделят обща визия за бъдещето на региона като съюзници и партньори. 

Според българския президент Албания е изминала труден път на реформи в редица сектори, заради което заслужава да получи подкрепата за започване на преговорите за присъединяване към Съюза без условия. Радев приветства и политиката на албанската държава за защита на националните малцинства. 

Като приоритет за държавите от региона Румен Радев и Илир Мета откроиха изграждането на Коридор № 8, чието изграждане се забавя много години. По думите на президента Радев проектът в неговото единство като шосейна, железопътна, енергийна, дигитална свързаност е от ключово значение за икономическото развитие и сигурността на нашия регион.

"България и Албания не са просто съюзници. Ние сме партньори и приятели. Значим принос за това има значителното българско национално малцинство в Република Албания", посочи още Радев.

Президентите на България и Албания призоваха за прекратяване на безумната братоубийствена война между Русия и Украйна, за международно независимо разследване за зверствата, извършени в Буча и за възможно най-бързо установяване на виновните и тяхното най-строго наказание. Българският държавен глава приветства решението на Албания да изпрати свой контингент в многонационалната бойна група на НАТО в страната ни, като символ на единството в алианса.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК