Османи: ЕС спешно да поднови преговорите с РСМ и Албания

ЕС има рана в тялото си и това са Западните Балкани, заяви външният министър на Северна Македония

01.03.2022 | 17:17 Редактор: Здравко Черкезов
Османи: ЕС спешно да поднови преговорите с РСМ и Албания

Европейският съюз трябва спешно да деблокира началото на преговорите с Република Северна Македония и Албания и не трябва да позволява Западните Балкани да бъдат оставени като открит въпрос и отворена рана, каза днес външният министър Буяр Османи в отговор на въпрос дали е възможно ситуацията с Украйна да се прехвърли на Балканите.

"Първото решение за предотвратяване на влошаването на ситуацията в региона е незабавно започване на преговори с Македония и Албания. ЕС има рана в тялото си и това са Западните Балкани. ЕС не може да се бори с предизвикателствата на света, докато е ранен. Ето защо смятам, че е повече от всякога необходимо ЕС да събере сили, за да даде положителен тласък на тази слаба точка на континента, която може да се използва за отслабване на позицията на ЕС в този конфликт. И Украйна трябва да има своята европейска перспектива, но не може да бъдат прескочени Западните Балкани, оставяйки рана в сърцето на самия ЕС, като се има предвид, че Западните Балкани са заобиколени от държави членки на ЕС от всички страни", каза той.

"Ще продължим с активността си през този период, докато сме ангажирани с конфликта в Украйна, за да разбере ЕС, че в региона е необходимо да бъде въведена нова динамика. Нова динамика в регион, който има два големи отворени въпроса, като Босна и отношенията между Сърбия и Косово, означава да се даде зелена светлина за започване на преговори за Република Северна Македония и Албания. Това веднага ще промени динамиката в положителна посока за целия Западен Балкан, защото вместо четири отворени въпроса ще има само два, но и две държави, които ще помогнат за затварянето им", каза Османи.

Заков вместо Янев - подкрепяте ли смяната на военния министър?

Категорично "да"! Стефан Янев допусна непростима грешка с позицията си.
29%
Категорично "не"! С действията си Янев защитаваше основно българския национален интерес.
54%
Не трябваше да сменят военния министър в разгара на войната в Украйна, независимо от разминаванията в позициите.
11%
Одобрявам смяната на Янев, но Драгомир Заков не е най-подходящ за поста военен министър.
6%
Общо 3539 гласа

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК