България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Огромен натиск върху България за РСМ, историческите фалшификации не трябва да остават

Вкарването на българите в преамбюла на Конституцията решава проблема с равнопоставеността, твърди Виктор Канзуров

27.04.2022 | 08:55 Редактор: Тодор Петров

Еврокомисарят по разширяването Оливер Вархей поиска вдигане на българското вето за членството на Северна Македония до юни. Външният ни министър Теодора Генчовска заяви, че РСМ трябва да признае правата на македонските българи преди отварянето на преговорите. 

"Това са много лоши новини за България, свидетелстват за огромен натиск върху България. Най-голямото ми притеснение е, че като разменна монета се полза идеята за вкарване на етническите българи в преамбюла Конституцията на РСМ. Не е лошо, ако се случи, но за нас това е най-малко важният въпрос. Някой от правителството е поел ангажимент и вече повече от години сме под силна пропаганда тази тема да е основно българско искане", каза журналистът Виктор Канзуров в "България сутрин". 

Той е определи като фалшива новина тезата, че вкарването на българите в преамбюла на Конституцията решава равнопоставеността на този етнос. 

"Ако останат историческите фалшификации, ние нямаме да имаме спокойствие там", алармира Канзуров и добави, че езикът на омразата засега е непреодолим.

"Вече има македонци, които знаят, че революционерите от ВМРО са имали българско самосъзнание, но казват, че въпросните личности са били заблудени от българското образование. Няма да се случи това, което България иска - да се гарантира, че РСМ ще спазва историческите факти. Българската политика показва невежество по македонския въпрос в исторически смисъл и по отношение на обстоятелствата в РСМ", коментира Канзуров.

По думите му пред Bulgaria ON AIR, македонците говорят за език на омраза от българска страна. Много по-гъвкаво, хитро и успешно представяли тяхната пропаганда пред Запада.

От разговора с журналиста стана ясно още, че българин може да заеме ключов пост в държавата, ако е с македонско самосъзнание и е близък с някоя партия. Канзуров посочи още, че РСМ е партийна държава и предупреди, че Северна Македония може да си намери "удобни" българи.

"В РСМ никога не е имало понятие "малцинства". След военния конфликт от 2001 г. - албанците се вдигнаха на бунт, а бяха част от всички Конституции, властта си намираше удобни албанци, които работят срещу собствения етнос. Могат да намерят кооперативни българи. В РСМ масово явление е хора, които кандидатстват за работа, да се пишат от друг етнос. Антибългаризмът в РСМ е самосиндикален", твърди журналистът. 

Той е убеден в следното: Не са прави хората в България, които мислят, че с вдигането на ветото влиянието на Москва и Белград ще се намали.

Никога не е имало реален прогрес в работата на историческата комисия, изтъкна Канзуров.

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК