Вархей разочарован по темата РСМ, представяме му позицията ни за начало на преговорите

Записването на българите в конституцията на РСМ остава сред условията

26.04.2022 | 13:22 Редактор: Теодора Патронова

Лидери на Европейския съюз, външни министри и политици се събраха в София, за да обсъдят стъпките към засилване на регионалното сътрудничество и интеграцията в Европейския съюз. Във форума "ЕС среща Балканите" участва и еврокомисарят по разширяването Оливер Вархей.

България ще представи пред еврокомисаря позицията на София за началото на преговорите за присъединяване на Северна Македония към ЕС и заедно двете държави ще търсят решение, за да има прогрес, заяви министърът на външните работи Теодора Генчовска.

По думите ѝ записването на българите в конституцията на РСМ остава условие за преговорите с ЕС.

"Това е условие, което е залегнало в декларацията на Народното събрание и решенията на Консултативния съвет по национална сигурност. Така че за нас това е условие, което трябва да бъде изпълнено от страна на Република Северна Македония", коментира Генчовска.

"За тези, които не са пряко зависими, мисля, че ключът е кога ще започнем да работим върху членството. Това е големият въпрос, що се касае до Северна Македония и Албания. И не мога да скрия, че съм изключително разочарован, че все още обсъждаме този проблем, защото мислехме, че сме го решили преди две години, но сега е отново на масата. Ако имаш власт и не я използваш – се счита от другите като признание на вашите сили и възможности", изтъкна Вархей.

Вижте повече в репортажа на Борислава Алексова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК