България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Журналист от РСМ: България демонстрира единство, Петков достойно защити българската кауза

"В пълен синхрон се действаше по отношение на въпроса за правата на македонските българи", каза Владимир Перев

18.04.2022 | 08:54 Редактор: Жаклина Иванова

Премиерът Кирил Петков, вицепрезидентът Илияна Йотова, министърът на външните работи Теодора Генчовска и депутати от управляващите и опозицията посетиха Битоля в Северна Македония.

Йотова заяви, че най-важното е България да отстоява и защитава позицията пред ЕС - Северна Македония да изпълнява ангажиментите си по договора за добросъседство.

"В Северна Македония - в Битоля и Охрид, голяма част от хората сърдечно приеха Петков, Йотова и цялата българска делегация. Много хора поздравиха присъствието на българския премиер, вицепрезидента и външния министър", каза журналистът Владимир Перев в ефира на "България сутрин".

Той сподели иронично, че е имало повече полицаи в Битоля и Охрид, отколкото в България по време на ВСВ.

"От власите имаше демонстрации, но нямаше нито псувни или ругатни, нито нотка на агресия. В Битоля имаше 5-6 души, които се появиха с македонските знамена и скандираха: "Да живее Северна Македония". Нещата не са точно така, както ги представят медиите у нас", добави журналистът.

По думите му в момента обществото в Северна Македония има сериозни главоболия и проблеми.

"На срещата в Битоля се показа пълно единство в действието. В пълен синхрон се действаше по отношение на въпроса за правата на македонските българи. В Охрид, като се отвори читалището "Хоризонти", Йотова бе герой на деня. Хората спираха, покланяха се на страната. Имаше пълно внимание към българския вицепрезидент", обясни още Перев пред Bulgaria ON AIR.

Той изрази мнение, че всички посещения, които се случват, са исторически, а най-важното е, че се показва пълно единство на българската политика по отношение на РСМ.

"Ако ние в РСМ имахме съмнения за позициите на премиера Петков по отношения на разрешаване на македонски-българските въпроси, сега не останаха такива. Петков остана достойно на позициите за защита на правата на българите в РСМ", уточни журналистът.

И добави, че посещенията със сигурност ще бъдат полезни, защото ще покажат на македонската общност, че трябва да зачита и да се присъедини към европейските ценности.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
2 rate up comment rate down comment 0
Българин
преди 2 месеца
Не трябва да забравяме, че Владо Перев е един велик българин, чийто баща е Кюстендилец. Досега не е имало по-достоен публицист от Владо в измислената от кремълскити коминтерновци и титовите УДБА-джии Македония. Прочее, геройството на Владо Перев никак не е случайно, като се има предвид, че от всички българи по света най-велики са македонските ни българи. Прави са братята Миладинови от Струга, които възторжено призовават: Бугарино, бугарейсе!, т.е. Българино, гордей се с това, че си българин. Сигнализирай за неуместен коментар