Йотова: Няма да дадем зелена светлина на РСМ за ЕС, ако не се гарантират правата на българите

"Когато говорим за гаранции, те не могат да бъдат устни", посочи вицепрезидентът

17.04.2022 | 18:00 Редактор: Жаклина Иванова
Йотова: Няма да дадем зелена светлина на РСМ за ЕС, ако не се гарантират правата на българите

България не може да даде зелена светлина за начало на преговори на Скопие за членство в Европейския съюз, ако властите не гарантират правата на българите. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова в Охрид, където участва в откриването на офис на сдружение за толерантност и сътрудничество "Хоризонти".

Вицепрезидентът почете паметта на 15-те българи, загинали във водите на Охридското езеро при потъването на кораба "Илинден" на 5-и септември 2009 година.  

Вицепрезидентът Йотова напомни, че вече 5 години няма напредък по записаното в Договора за добросъседство между София и Скопие:

"Ние сме поставили условието за определени текстове в учебниците в средното училище. Второ: ние искаме разкриването на архивите, извършването на престъпленията, гоненията на хората само за това, че са с българско самосъзнание. На трето място е все още поругаването на паметниците тук в РСМ. Какво е това отношение? Така ли се отива в Европа?", попита тя.

Българските институции ще продължат да работят за защитата на правата на българите в Република Северна Македония, заяви вицепрезидентът.

"Когато говорим за гаранции, тези гаранции не могат да бъдат устни, така че за нас най-сериозните гаранции ще бъдат гаранциите на македонските българи в конституцията на Република Северна Македония", коментира още Йотова, цитирана от БНР.

Тя благодари на българската общност в РСМ: "Имат много нерешени проблеми, но това, което за нас е най-важното, е, че във вчерашното посещение и днес в лицето на българската държава те видяха гаранции за своята защита. Всички те споделят, че това става за първи път от много години насам. Най-накрая българската държава да застане зад това да имат работа - тогава, когато потърсят работно място само за това, че декларират, че са с български произход, да не получават конкретното място".

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК