Пътят на Скопие към ЕС: Ще отстъпи ли София от исканията си?

Темата за бъдещото присъединяване на РСМ към Европейския съюз бе обсъдена на коалиционен съвет

30.03.2022 | 17:45 Редактор: Жаклина Иванова

Темата за бъдещото присъединяване на Република Северна Македония към Европейския съюз е била обсъдена на коалиционен съвет. Партньорите във властта обаче не разкриха каква е причината.

По тъмно управляващите обсъдили пътя на Скопие към Европа и българската позиция. Промяна обаче няма, конкретика - също.

"Не става въпрос за ускоряване на някаква процедура, а за процедура за преговори, която отчита реални резултати. Позицията няма да се променя от това, което сме заявявали до този момент", посочи началникът на кабинета "Петков" Лена Бориславова.

Няма и срок, в който България да вдигне ветото за еврочленство, но това може да стане само след защита на националните ни интереси, единодушни са партийните лидери.

"Очакваме от правителството на Северна Македония да покаже готовност да изпълни исканията на българския парламент, формулирани още в рамковата позиция и после потвърдени на Консултативния съвет за национална сигурност", каза съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.

На отстъпки не са склонни и в парламента, макар депутатите да бяха лаконични.

"Тази декларация не е отменена, тя не е преразгледана, така че към този момент - да се изпълнява договорът, който е сключен. Когато бъдат изпълнени условията, ще бъдат предприети следващите действия", заяви Георги Свиленски от БСП.

От опозицията в лицето на "Възраждане" са категорични - РСМ трябва да се реформира.

"Не може ние да правим компромис с нашия език, история и идентичност. Това би било предателство към нашето минало и бъдеще. Също така можем да кажем, че ще им и мащабни протести", каза Ангел Георгиев от "Възраждане".

Оттеглянето на българското вето, преди да са изпълнени исканията на страната ни, ще е национално предателство, предупредиха и от партия ВМРО.

"Важното е основното: гарантирани ли са правата на българите в Македония, където дори и ромите са записани..", заяви Искрен Веселинов от ВМРО.

В понеделник премиерът Кирил Петков намекна, че има реален напредък по преговорите. В Скопие също очакват новини около решаването на спорните исторически въпроси в близките дни, но по кои - не става ясно.

"Постигнатите резултати в историческата комисия трябва да бъдат съобщени от историците като директни участници. Ценим този напредък и смятаме, че той е пример как да продължи процесът и по другите въпроси", посочи вицепремиерът по европейските въпроси в РСМ Боян Маричик.

В следващите два дни ще има заседание на смесената историческа комисия в Скопие. Очаква се в петък да е ясно има ли сближаване на позициите и по кои теми.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Вижте повече в репортажа на Петър Антонов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
Българка
преди 2 години
Вчера бях писала, че България не трябва да отстъпва нито крачка назад, и че на хората им е писнало от продажби политици. Явно е изтрито. Има цензура. Писах, че България трябва да има политици родолюбци, защото затова се избират. Така че, Рсм е антибългарски проект. Този проект ще се спре. Петков, може да си ходи, щом е чуждопоклонник. Такива хора си обезмислят образованието, поне за нас. България да се изправи и да се бори, за да успее срещу чуждите нашественици. Така да бъде! Сигнализирай за неуместен коментар