Брюксел 1

Събота от 17:00 часа
още

Украинският посланик: Целта на Москва е унищожаване на Украйна

Преговорите са параван и отвличане на вниманието, казва Виталий Москаленко в "Брюксел 1"

27.03.2022 | 14:55 Редактор: Елеонора Танева

"По мое мнение руснаците правят тези преговори използвайки ги като параван, за да продължат да постигат своите цели с военните средства. Тоест за отвличане на внимание и като във военна стратегия. Уж правиш едно нещо, а всъщност правиш други действия на друго място. Така е и тук. Те провеждат тези преговори с цел да бъде отвлечено вниманието на международна общност и на украинската страна. Тяхната цел е унищожаване на Украйна, унищожаване на украинския народ и продължаване на агресия по-нататък", заяви в предаването "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR Виталий Москаленко, посланик на Украйна у нас. "Компромиси трябва да бъдат намерени по време на преговори", каза още той.

"Следейки действията на г-н Путин и неговата клика, за които всъщност вече е ясно, че са военнопрестъпници, аз мога да предположа, че те могат да използват не само химическо оръжие, но и ядрено. Те сега вече използват касетъчни бомби и различни други оръжия, които са забранени от международни конвенции. Защо да не използват, когато видят, че няма да спечелят или да пожънат успех? Защо да не използват химическо оръжие, а може би дори и ядрено оръжие? Какво има в главата на Путин никой не знае. Кой вярваше, че Русия ще нападне Украйна? Никой.  Покажете ми поне един човек в България, Украйна или Русия, който би повярвал, че Путин би направил една такава огромна ужасна афера като широкомащабна агресия срещу Украйна, а всъщност на по-широк мащаб - срещу цяла Европа и целия свят," коментира дипломатът в разговор с водещата Милена Милотинова.

"Ние очакваме всякаква подкрепа от Европейския съюз и всъщност я получаваме и от САЩ и от Европейския съюз, и от демократичните западни страни. Без тяхната подкрепа едва ли бихме могли да издържим толкова дълго, а сега с тази подкрепа (б.р. ЕС отпуска допълнителни 500 млн. евро за Украйна) ние имаме доста сериозни шансове за победа. Това убеждение расте в нас с всеки изминал час и всеки изминал ден.  Много е важно тази подкрепа да не бъде намалена или да не бъде прекъсната. Аз имам предвид в най-широкия смисъл на думата подкрепа от страна на Европейския съюз. Естествено - и от Запада като цяло, задълбочаване и продължаване на санкциите, помощ с оръжия, морална помощ, помощ с муниции, храна и други жизненонеобходими средства", каза Москаленко.

"Благодарни сме на България за това, че оказва помощ на бежанците, които пристигат тук. По моите данни над 50 хиляди вече са дошли в България, Много големи надежди имаме за относителната възможност на предоставяне на помощ - оръжия,  които са крайно необходими, за да спрем тези агресивни действия на Руската Федерация. Рано или късно ние ще победим, но отсъствие на допълнителни оръжия, специално тези, които се отнасят до въздушни действия - тоест артилерия и противовъздушна отбрана, ще донесе все повече и повече жертви, които бихме могли да избегнем, ако имаме такива оръжия. В частност очакваме да бъдат предоставени и от българската страна", добави Москаленко.

На въпрос на водещата за дебатите и въздържането от страна на НАТО да въведе зона забранена за полети над Украйна, за да не се разрасне конфликтът и това да не доведе до по-голям конфликт между НАТО и Русия, дипломатът отговори: "Според мен това е не съвсем правилна теза, че ако НАТО затвори въздушното пространство, това ще доведе до разрастването на конфликта. Съвсем не. Редица страни-членки на НАТО като например Естония, Латвия, Литва, Полша казват, че дори са гласували в парламента апел към НАТО, за да бъде въведена зона забранена за полети. Все повече и повече страни на НАТО ще дойдат до разбирането, че с едно такова действие войната няма да се разрасне, а напротив - това ще помогне войната да свърши час по-скоро", коментира Виталий Москаленко.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 1
Махуй Махуев
преди 2 години
Правилно си разбарал и от измислената ви държава няма нужда да съществува. Сигнализирай за неуместен коментар