Руските военни с масирани нападения в Източна Украйна, контраатаките продължават

Киев си е върнал контрола над още един град - Тростянец

27.03.2022 | 14:07 Редактор: Елеонора Танева

В 32-ия ден от войната изглежда, че руските военни са се съсредоточили основно в Източна Украйна. Украинските контраатаки продължават. Киев си е върнал контрола над още един град - Тростянец в Североизточна Украйна, където се водеха сражения с руски войници. Междувременно министерството на вътрешните работи на Украйна посочи, че руските военни са използвали забранените от международното право касетъчни бомби над цивилни в Донецка област. А убитите журналисти във войната за едва месец са 12. 

Отвоюването на Тростянец, който се намира на около 50 км от Суми, изглежда е значителен напредък за украинската армия. Според украинската страна руснаците са избягали, оставяйки оръжия, техника и боеприпаси.

След оттеглянето на руската армия се видя новото лице на града, който преди войната беше население от около 20 000 души.

Ситуацията в обсадения Харков остава сложна. Руските сили стрелят по ядрен изследователски център в град Харков. По-рано руски снаряди паднаха в пределите на Института за физика и технологии във втория по големина град. Но активната зона, в която се намира ядреното гориво, остава незасегната. 

На този фон украинският президент Зеленски попита Запада дали се страхува от Москва и за пореден път помоли за сериозна военна техника.

"Това е нещо, което нашите партньори имат, това което просто трупа прах там. Украйна не може да сваля руски ракети с пушки и картечници. Украйна се нуждае от само 1% от самолетите на НАТО и от 1% от танковете на НАТО и няма да иска повече. Ние вече чакаме 31 дни. Кой командва евроатлантическата общност? Наистина ли това е Москва? Заради това, че всява страх?", попита Зеленски.

А президентът на Русия Владимир Путин благодари руските военни в Украйна.

"Цялата наша огромна страна с право се гордее с всеки един от вас. Искам да ви кажа благодаря. Благодаря за мъжеството и безупречната служба на Русия. За верността към отечеството, клетвата и дълга", каза в обръщението си Путин.

Русия отечете и поразени 67 военни обекта на територията на Украйна, включително склад за ракети, голяма база за гориво и още цели в западния Лвов. Има и нов скандал по оста Москва-Вашингтон, след като в своя реч Байдън заяви, че руският президент Владимир Путин "не може да остане на власт4. По-късно от Съединените щати внесоха уточнение. 

"Мисля, че президентът заяви снощи, че просто президентът Путин не може да бъде упълномощен да води война или да участва в агресия срещу Украйна или някой друг", уточни държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен.

Вашингтон отново повтори, че не целят смяна на който и да е режим.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК