Брюксел 1

Събота от 17:00 часа
още

Андрей Ковачев: Украйна е бойното поле на разединението между Русия и ЕС

Сега е интересно да се види какво ще бъде решението на така наречените украински олигарси, каза заместник-председателят на Комисията по външни работи на ЕП

01.03.2014 | 19:00 Редактор: Ралица Пейчева
Андрей Ковачев: Украйна е бойното поле на разединението между Русия и ЕС

„Украйна е бойното поле на разединението между Русия и Европейския съюз“ , каза в ефира на Bulgaria On Air заместник-председателят на Комисията по външни работи на ЕП Андрей Ковачев. „ Знаете какво се случи в Армения, за натиска в Грузия, за огромния натиск върху Украйна, върху Молдова да бъдат саботирани договорите за асоцииране на тези страни с Европейския съюз“, припомни Ковачев.

Според него вече в ход решението на Брюксел да наложи санкции за определени лица, които са свързани с режима в Украйна и даването на заповеди за стрелба и насилие по улиците на Киев и други градове в страната. „Вече има списък на лицата, за които има такива съмнения. хората, за които има съмнения. Сега е интересно да се види какво ще бъде решението на така наречените украински олигарси. Те имат достатъчно голям бизнес, който се развива и в страните-членки на Европейския съюз и не биха искали да рискуват европейската перспектива пред своята страна, въпреки че някои от тях идват и от източната част на Украйна. Според сведенията ни тези олигарси не биха искали Украйна да бъде прикрепена към Русия“, обясни заместник-председателят на Комисията по външни работи на ЕП.

„Разцепването на Украйна винаги е било жокер в ръцете на Русия. Един виден руски експерт преди време ми каза, че ако Украйна тръгне към Запада, Русия ще я разцепи поне на четири“, каза Весела Чернева, бивш говорител на Външно министерство, сега – експерт в софийския офис на Европейски съвет по външна политика, която също бе гост в студиото.

Според нея в момента Русия няма ресурс да има влияние в Киев. „Русия може да се опита да дестабилизира ситуацията от периферията към вътрешността и вероятно точно това ще прави през следващите месеци“, допълни тя.

Вижте целия разговор във видеото!