Брюксел 1

Събота от 17:00 часа
още

Весела Чернева: Разцепването на Украйна винаги е било жокер в ръцете на Русия

Гледайте предаването „Брюксел 1“ по телевизия Bulgaria On Air тази събота от 18.00 часа

01.03.2014 | 14:23 Редактор: Ралица Пейчева
Весела Чернева: Разцепването на Украйна винаги е било жокер в ръцете на Русия

„Разцепването на Украйна винаги е било жокер в ръцете на Русия. Един виден руски експерт преди време ми каза, че ако Украйна тръгне към Запада, Русия ще я разцепи поне на четири“, каза в предаването „Брюксел 1“ на телевизия Bulgaria On Air Весела Чернева, бивш говорител на Външно министерство, сега – експерт в софийския офис на Европейски съвет по външна политика.

Според нея обаче Русия в момента няма интерес от фактическо разцепване. „Това най-малкото не би било от полза за имиджа на Путин като един световен умиротворител, домакин на Олимпийски игри и т.н.“, каза Чернева. По думите и проверката на бойната готовност на руската армия е просто „тракане на оръжия“ и нищо повече.

Според депутата от Върховната рада Антон Киссе, който е и председател на Асоциацията на българите в Украйна вече са водени разговори с парламента в Крим и те искат да останат в Украйна, но да им се дадат по-големи пълномощия в рамките на автономията.

Още за ситуацията в Украйна и възможните развития, за проевропейските и проруските протести, за опасенията от разцепление в страната, за позициите на ЕС и Русия и как да бъде разрешен конфликта, гледайте в предаването „Брюксел 1“ по телевизия Bulgaria On Air тази събота от 18.00 часа.

Гости ще бъдат и заместник-председателят на Комисията по външни работи на ЕП Андрей Ковачев и Валери Тодоров, дългогодишен кореспондент в Москва последователно на БНР и БНТ.