Кирил Григоров: Остава впечатление, че БНБ не иска КТБ да бъде оздравена

В никакъв случай обществото няма да спечели от фалита на една банка, коментира прокуристът в Българската асоциация за кредитен рейтинг

18.08.2014 | 11:03 Редактор: Мариета Иванова
Кирил Григоров: Остава впечатление, че БНБ не иска КТБ да бъде оздравена

В обществото започва да се оформя едно мнение, че БНБ, заедно с управляващите, „твърдо са решили КТБ да бъде разсипана, ограбена и да не бъде направено нищо, за да бъде оздравена“, коментира в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR прокуристът в  Българската асоциация за кредитен рейтинг Кирил Григоров.

Вече „два месеца, откакто имаме специален надзор и действията или по-скоро бездействията на БНБ, са по-скоро учудващи. Първото, което буди недоумение, е как Централната банка може да бъде към една банка майка, а към друга мащеха. Имам предвид, че когато се наложи ликвидна подкрепа към една друга голяма банка- ПИБ, Централната банка,

Още по темата

реагира много бързо и правилно и, ако това беше направено за КТБ, нямаше да обсъждаме проблема сега,“ заяви експертът.

Григоров посочи, че винаги прокуратурата може да проверява определена банка, определени кредити. По думите му въпросът е в това, че след като е поставена под специален надзор и според Закона за кредитните институции би следвало основната цел на този специален надзор да е оздравяването на банката, защо това не се случва. Той поясни, че КТБ е корпоративно ориентирана банка и няма милиони на брой сметки.  - „Като брой са около 500, а може би и дори по-малко. Няколко дни са необходими да се проверят кредитите, да се види кои от тях са необезпечени; срещу кои от тях няма никакви реални активи, и те да бъдат обявени като експозиция под риск, да бъдат провизирани на 100% и тогава въпросната дупка ще стане веднага ясна и в най-консервативния си вариант“, коментира експертът.

Попитан чия е отговорността да не се направи това, Григоров заяви, че е изцяло на БНБ като подчерта, че квесторите изпълняват нарежданията на Централната банка. - „И остава въпросът защо Централната банка не е възложила да се бъде изготвен оздравителен план?“

Григоров коментира още, че от фалита на банката в никакъв случай няма да спечелят нито вложителите, нито обществото.
„От фалита ще спечелят само тези, които имат много големи кредити и ще се опитат или да не ги върнат, или да ги върнат в много намалени размери, и тези, които стоят зад атаката срещу банката. Така, че не мисля, че нещо ще се осветли от фалита на банката“, заяви още прокуристът.

Още по темата

Той допълни, че напълно подкрепя предложенията на експертния съвет за оздравяване на банката.

Попитан какви стъпки би следвало да се приемат във връзка с КТБ, Григоров коментира, че би следвало да има оздравителен план, предложен от квесторите. Следващата стъпка е БНБ да се произнесе по този план- дали го приема или не. По въпроса за дупката в КТБ – да бъде оценена по-най-консервативния вариант колко голяма точно е тя, „след което да бъдат поканени акционерите да внесат съответната сума, за да може банката да се капитализира, и ако те не могат да направят това, вече могат да се следват препоръките на експертният съвет – там много добре са описани стъпките за оздравяване на банката, като последният вариант е да бъде одържавена“.

По думите на Григоров е много лошо, че банката не работи вече втори месец, тъй като освен загубата на доверие към финансовата институция, се трупат и финансови загуби от разходите за заплати и наеми, например.