Тодор Николов: Правилното решение за КТБ е БНБ да се вслуша в експертния съвет

Забавянето на вземането на решение оскъпява спасяването на банката, коментира финансистът

15.08.2014 | 11:28 Редактор: Мариета Иванова
Тодор Николов: Правилното решение за КТБ е БНБ да се вслуша в експертния съвет

Правилното решение за КТБ е БНБ да се вслуша в експертния съвет, коментира в Сутрешния блок на Bulgaria On Air финансистът Тодор Николов. По думите му добрата новина е, че именно експерти  и общественици с безспорна репутация започват да подчертават, че банката може да бъде спасена чрез нейни активи. Николов подчерта още, че вземането на решение за банката трябва да се случва по максимално прозрачен начин.

Той посочи още, че забавянето на взимане на решение, от една страна- оскъпява спасяването на банка, а от друга- създава неприятно усещане у обществото за неяснота каква е причината за това бездействие.

Попитан какъв е полезният ход на БНБ, Николов коментира, че извън изискването от закона, този ход е „да има ясно обявен план за действие- как ще се излезе от кризата и как ще се намалят щетите от тази криза. Второто нещо е вземането на решение да става максимално публично – и тук трябва да бъде включен консултативният съвет. На трето място – е да бъдат заложени приоритети. Най-важното е да е намали цената на операцията по спасяване на банката, тъй като това е обществен интерес“.

По думите му „незаивисмо дали БНБ е готова да вземе решение, то ние по закон сме задължени с изплащането на влоговете, без значение дали през банка „Виктория“ или друга банка. И е ясно, че това може да бъде обезпечено с парите от Фонда за гарантиране на влоговете, и след това работата на квесторите ще покаже дали състоянието на банка позволява дали с минимална загуба на средства от този фонд да бъде покрита тази операция“.

Вижте целия коментар от видео файла.