КТБ може да бъде оздравена по пазарен начин, смятат работодатели и синдикати

Банката умира с всеки изминал ден, смятат от експертния съвет по проблемите на финансовата институция

14.08.2014 | 16:01 Редактор: Мариета Иванова
КТБ може да бъде оздравена по пазарен начин, смятат работодатели и синдикати

Работодатели и синдикати са категорични, че Корпоративна търговска банка може да бъде оздравена по пазарен начин. Според тях няма доказателства за неизбежна несъстоятелност на банката и БНБ бездейства с всеки изминал ден.
От експертния съвет на работодателските и синдикалните организации предлагат на служебното правителство решения за спасяването на КТБ.  

Според заключенията на съвета не са необходими средства от държавния бюджет или от публични фондове за оздравяването на КТБ.

Банката може да бъде спасена за сметка на собствения капитал, натрупаните резерви, провизиите, заделени в КТБ за покриване на загуби, както и за сметка на облигационери и вложители, които не ползват защита по Закона за гарантиране на влоговете в банки.

Ако банката се оздрави и стабилизира, загубите може да достигнат максимум 20- 25 процента, смятат от експертния съвет. Ако обаче, бъде оставена да фалира, загубите биха могили да достигнат до 90 на сто, става ясно от направения анализ.

„Банката умира с всеки изминал ден. Тя умира като бизнес, като действащо предприятие,“ посочи Валери Димитров от експертния съвет по проблемите на  икономическата група на „Корпоративна Търговска Банка“ АД.

Вероятни инвеститори на КТБ могат да бъдат и други банки, смятат от съвета на работодателите и синдикатите. Според тях е възможно надзорно решение за вливане на КТБ в друга банка. С това може да се възложи на придобиващата финансова институция или на Фонда за гарантиране на влоговете в банките да я преструктурират и оздравят.

„В момента в риск са поне 25 хиляди служители в различни компании. Както в риск от неполучаване на заплати, така и в риск от спиране на предприятията, за които работят,“коментира Сашо Дончев. -  „Не знам дали си давате сметка, но в момента БНБ бездейства, а никой друг не може да действа.“

Работодателите и синдикатите виждат вариант за спасението на КТБ и чрез финансова подкрепа за банката чрез синдикиран заем, включително и държавен, който обаче да отговаря на критериите на ЕС за държавна помощ. Според тях самото търсене на подобен заем може да доведе дори до намиране на инвеститор, който да иска да купи цялата КТБ.
За придобитата от КТБ ТБ „Виктория“ ЕАД експертите не виждат проблем.

„Търговската банка "Виктория" може веднага да започне операции. Това наше мнение се потвърждава и от одиторите,“ коментира Емил Хърсев, член на съвета.- „Би могло цялата собственост на ТБ „Виктория“ например, да бъде прехвърлена на Българската банка за развитие, като държавната банка изкупи акциите от КТБ за ТБ "Виктория".

Според друго направено предложение Фондът за гарантиране на влоговете може да стане мажоритарен акционер в КТБ и по този начин да спести плащането на гарантираните от закона влогове.

Всички предложения на експертите са вписани в меморандум и вече са представени пред финансовия министър.

"Ако въпросът с банката бъде оставен за след изборите, който и да дойде на власт, ако ще да е с 200 народни представители – нищо хубаво не го чака,“ заяви друг член на съвета  Димитър Манолов.

От КТ „Подкрепа“ съобщиха, че в следващите дни предстои среща между служители на КТБ и синдиката. Тя била поискана от работещите в затворената банка, които били притеснени от различни неща, които ги карали да правят, като повече информация по случая не беше предоставена.