Прокуратурата повдигнала обвинения срещу Цветан Василев

Интерпол го издирва, прокуратурата не знае къде е той

12.08.2014 | 15:41 Редактор: Ирина Георгиева
Прокуратурата повдигнала обвинения срещу Цветан Василев

Прокуратурата повдигна задочно обвинение за длъжностно присвояване в особено големи размери срещу мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев. Обвиненията срещу него са с дата 28 юли.

С обвинение са и временно отстраненитe от длъжност изпълнителни директори на КТБ Илиан Зафиров, Георги Христов, Орлин Русев и Александър Панталеев, както и Георги Зяпков ръководител управление "Кредитиране“.

Мажоритарният собственик на КТБ е заподозрян, че е склонил главния касиер на КТБ Маргарита Петрова и изпълнителния директор Орлин Русев да източат 206 милиона лева от банката. След поставянето на КТБ под специален надзор от централната банка обявиха, че тази сума е изчезнала от банката.

Василев още не е уведомен за повдигнатите обвинения, защото прокуратурата не знае къде се намира той. На 28 юли е издадена европейска заповед за неговия арест - веднага след задочното му привличане като обвиняем. Той е обявен за издирване и чрез Шенгенската информационна система и "Интерпол", информират от прокуратурата.

Освен Василев, три дни по-рано на 25 юли, с обвинение се сдобиват и всички изпълнителни директори на банката, която е затворена за неопределено време. Клиенти на прокуратурата са Илиян Зафиров, Георги Христов и Александър Панталеев , които са временно отстранени от длъжност, както и вече обвиненият Орлин Русев. Към четиримата директори се присъединява и Георги Зяпков, който е ръководител управление "Кредитиране". Прокуратурата ги обвинява в съучастие за умишлена безстопанственост в особено големи размери. Зафиров, Русев, Христов и Панталеев са пуснати срещу  парична гаранция от по 10 000 лв., а Зяпков –  срещу 5 000 лв. Петимата обвиняеми нямат право да напускат страната.

Освен шефовете на КТБ обвинен е и Цветан Гунев, директор на Банков надзор в БНБ. Той е разследван за престъпление по служба. Под домашен арест е главната счетоводителка на КТБ Мария Димова,а в ареста остават заместничката й Борислава Тренева-Кючукова и главната касиерка Маргарита Петрова.

От обвинението информират, че са иззети документи, укривани от квесторите на банката. Намерен е кашон със скрити части от кредитни досиета и счетоводни документи на различни дружества с бележки "да се махнат при проверка", "да не се дават на одиторите". Иззети са и 14 чувала с нарязани оригинални документи, като е установено, че унищожаването им е извършено на 21 юни - само ден след решението на БНБ за поставяне на КТБ под специален надзор. Това е станало по устна заповед на един от изпълнителните директори на банката, уточняват от прокуратурата. Разследването продължава.