Над два пъти ръст на средната работна заплата в България

Страната ни е и с най-силен ръст на минималното заплащане в ЕС

01.05.2017 | 17:50 Редактор: Василена Василева
Над два пъти ръст на средната работна заплата в България

За периода 2007-2016 г. средната заплата е нараснала повече от два пъти, отчита Министерството на труда и социалната политика в Деня на труда.

За посочения период средната заплата се е повишила от 431 лева до 962 лева, което е увеличение от 123%, коментира служебният министър на труда и социалната политика Гълъб Донев при откриването на националната конференция "Заплащане на труда и защита на правата на работното място", организирана от КНСБ.

Само през миналата година средната заплата нараства с 9,5% спрямо 2015 г.. В общо седем икономически дейности, в които работят близо 23% от всички наети, средното възнаграждение е надхвърлило 1 000 лв., добави министърът.

Средната заплата е най-висока в сектор "Създаване и разпространение на информация и творчески продукти" - 2 232 лева. В областта на далекосъобщенията заплатите са нарастват с 10,4% спрямо 2015 г. Следват финансовите и застрахователни дейности със средна работна заплата от 1 709 лева и годишен ръст от 5,1%. В "Производството и разпределението на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива" е отчетена средна работна заплата от 1 685 лева и ръст на годишна база от 2,2%, показват данните на ведомството.

За периода 2010-2017 г. България е и сред страните в Европейския съюз (ЕС) с най-силен ръст на минималното заплащане, посочи Донев. Данни на Европейската фондация за подобряване на условията на живот показват, че най-силно се увеличава минималната заплата в Румъния – 142%, а България е втора с 92%. Следват Унгария (73%) и Естония (62%).

Статистиката сочи, че след присъединяването на България към ЕС минималната заплата отбелязва значителен ръст. За периода 2007-2017 г. тя се увеличава със 156% - от 180 лева до 460 лева, отчита още Гълъб Донев.

Справедливото заплащане е от ключово значение за намаляване на бедността и за осигуряване на социалното благоденствие, а в последните години се развива и като важен механизъм за търсене на изход от проблемите, породени от глобализацията в света на труда. В този контекст, социалният диалог като инструмент за намиране на правилните решения е един от най-ефективните, а в областта на политиката по доходите няма алтернатива, каза още министърът.  

Още икономически новини четете в Investor.bg