България сутрин

Всеки делник от 6:30 часа
още

1000 лв. минимална работна заплата? Пълен абсурд!

Финансист и икономист спориха пред Bulgaria ON AIR поради какви различни причини това е нереализуемо

06.04.2017 | 08:40 Редактор: Жанета Нейкова
1000 лв. минимална работна заплата? Пълен абсурд!

Минимална работна заплата от 1000 лв. - това не е реалистично, а абсурдно! Зад това мнение се обединиха гостите в студиото на "България сутрин" - финансистът Мика Зайкова и икономистът Стоян Панчев.

1500 лева стартова лекарска заплата, 900 лева – за медицинска сестра. Предложението е на КТ "Подкрепа", а причината – в пъти по-ниското заплащане на медиците у нас спрямо стандартите в Европа.

"Чак през 2014 година минималната работна заплата в България достигна средната такава през 1989 г.", каза пред Bulgaria ON AIR Мика Зайкова.

Икономистът Стоян Панчев твърди, че средните заплати във всяка от областите в страната са различни и няма как всеки регион да получава еднакво заплащане.

"Минималната работна заплата се поставя от правителството. Представете си какво става, ако държавата увеличи заплатите с 1000 лв. Какво ще стане с хората, които получават 600-700 лв., както е във Видин? Те ще загубят работата си!"-категоричен бе той.

Темата предизвика спор между двамата гости, тъй като Стоян Панчев смята, че не трябва въобще да има законов критерий за минималното заплащане, а Мика Зайкова определи думите му като "пълен абсурд". Тя е на мнение, че не може за еднакъв труд да плащаш различна заплата. 

Зайкова бе категорична, че минималното заплащане за страната от 1000 лв. е нереализуемо и че тя може да достигне най-много до 600-700 лв.

Финансистът каза същото и за предизборните обещания на ГЕРБ за средна работна заплата от 1 500 лв.

"Няма как да имаме 1 500 лв. средна работна заплата с помощта на шефа на КЕВР Иван Иванов, който ни сервира този шок с цените в потреблението", заключи тя.