България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Обещанията на партиите - досега без конкретика

Говори се за вдигане на пенсиите и заплатите, но не се уточнява как точно ще се случи това, коментираха Христо Панчугов и Евелина Славкова

01.03.2017 | 09:13 Редактор: Мария Аладжова
Обещанията на партиите - досега без конкретика

Конкретиката масово отсъства от предизборните обещания на партиите, констатираха политологът Христо Панчугов и социологът Евелина Славкова. Предизборните цели на почти всички политически платформи са в сферата на социалните политики, в същото време обаче липсва дебат относно механизмите, с които съответните политики ще бъдат реализирани.

"Избирателите вече са свикнали да чуват числа, това което не са виждали е всъщност разговор как ще стигне там", коментира Панчугов в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR.

От друга страна партиите сякаш не взимат под внимание, че след 2020 година европейските фондове към България ще започнат да намаляват, отбеляза Славкова:

"България трябва да започне да живее на собствени мускули, а не да очаква просто някакви финансови инжекции. В рамките на тези 4 години всяка от тези политически партии трябва да се старае да обещае, че наистина ще направи всичко възможно, така че в България да има реална икономика, за да можем да седнем да водим този разговор за 300 лева минимална пенсия, за 1500 лева средна работна заплата, за 450 лева минимална работна заплата. Все пак трябва да започнем от точка А, за да стигнем до точка Б".

"Откровен политически фарс" нарече Христо Панчугов дебата за дебат между Корнелия Нинова и Бойко Борисов. Той отбеляза, че в САЩ например, подобен сблъсък между лидери на двете водещи политически сили се подготвя с месеци и този формат като цяло работи там, където има двупартийни системи.

Според него Корнелия Нинова може да загуби повече от дебата, отколкото опонента ѝ, тъй като в момента БСП е във възходяща позиция. Лидерът на ГЕРБ пък имал нужда да покаже, че може да спечели тези избори:

"Резки движения по време на кампания не се правят. Според мен се случи разминаване, което е жалко от гледна точка на българските избиратели и българската политическа система, тъй като за пореден път показва, че разговор не може да бъде воден", коментира Панчугов.