Банките са стабилни след стрес тестовете

Не е нужен публичен ресурс за подкрепа на стабилността им, увери финансовият министър Владислав Горанов

11.08.2016 | 18:39 Редактор: Тодор Петров
Банките са стабилни след стрес тестовете

Удовлетворен съм от резултатите и отличната организация, при която бяха проведени Оценката на качеството на активите на банките и последвалият стрес-тест на банковата система. Като министър на финансите за мен е от огромно значение, че резултатите показват, че не е необходимо ангажирането на публичен ресурс за подкрепа на стабилността, ликвидността и доверието в нито една банка. 

Това заяви финансовият министър Владислав Горанов, след като стана ясно, че банките са се представили добре при стрес-тестовете в системата. 

"Оценявам високо професионализма на колегите си от Българската народна банка, които осигуриха спокойно и адекватно провеждане на тази изключително сложна процедура в съответствие с установената европейска практика. Така българската държава изпълни стриктно препоръките на Европейската комисия", каза още финансовият министър.

Гуверньорът на БНБ Димитър Радев обяви, че банковата система може да устои на последващи шокове, а показателите й са много над европейските на системно ниво. В своето видеоизявление Димитър Радев посочва главно три извода от прегледа и стрес теста.

"Първо, банковата система на страната е стабилна. Основният показател за финансова устойчивост на банките, измерен като съотношение между базов собствен капитал и рисково претеглени активи, е значително над минималните регулаторни изисквания на системно ниво, а също така и над средните равнища за европейските банки, отчетени при наскоро приключилия европейски стрес тест", коментира гуверньорът на БНБ.

Показателят, след корекциите в резултат на прегледа на качеството на активите, възлиза на 18,9% при регулаторен минимум от 4,5% и отчетени 19,98% към края на 2015 г. Стрес тестът показва, че ако актуалните макроикономически прогнози до 2018 г. се материализират, този показател допълнително ще се подобри до 22,2%. В случай на дълбока икономическа криза, която е малко вероятна, този показател би се понижил до 14,4%. За европейските банки данните са значително по-ниски и възлизат, съответно - на 13,9 и 9,4%.

"Следователно, капиталовата позиция на нашите банки на системно ниво е стабилна с възможност да абсорбира шокове при неблагоприятни пазарни условия", обобщава Радев.

"Второ, капиталовата адекватност на всяка една банка, след прегледа на качеството на нейните активи, остава над минималните регулаторни изисквания. Разбира се, индивидуалните данни варират спрямо посочените осреднени числа. В зависимост от това са изготвени мерки, които за някои банки предвиждат поддържане на съществуващите капиталови буфери, докато за други са насочени към увеличаване на капиталовите буфери и намаляване на рисковите експозиции", пояснява Радев.

Конкретните мерки и срокове са посочени в документите, които ще бъдат публикувани в събота, а изпълнението им ще започне от понеделник, 15 август 2016 г.

"Те ще бъдат включени както в плановете на банките за оптимизация на техния капитал и баланси, така и в надзорния процес, осъществяван от БНБ", подчертава управителят на централната банка.

"Трето, резултатите от прегледа не налагат публична подкрепа на банките с ресурси, финансирани от държавния бюджет. Мерките за поддържане и подобряване на капиталовата позиция на отделните банки са основани изцяло на пазарни решения и частни източници", категоричен е той.

 


1
0 rate up comment rate down comment 0
vlado_bo@abv.bg
преди 7 години
Мдаааа... вие си говорете, а ние помним едни банки дето бяха "прекалено големи" за да фалират, а сега едните вече са в небитието, а другите си раздаваха щедри бонуси от държавната подкрепа, т.е. нашата... Сигнализирай за неуместен коментар